Istraživanja tržišta
23.01.2015.

Jeftini trikovi: Kako nas trgovci mame da kod njih kupujemo više

Podstaknuti statistikom da čak 32 miliona Amerikanaca svaki dan kupuje u velikim supermarketima, novinari "Biznis insajdera" su napravili video snimak u kom su obuhvatili najčešće trikove kojima se služe vlasnici velikih trgovinskih lanaca kako bi proces kupovine učinili što dužim, prijatnijim za kupce, a samim tim i isplativijim za njih same.
 
Svima nam se makar jednom u životu dogodio trenutak tužne samospoznaje na kasi kada iz korpe vadimo odabrane artikle i zapitamo se "Da li mi ovo stvarno treba?".
 
Ako želite da predupredite ovakvu situaciju, evo saveta "Biznis insajdera" na šta bi trebalo da obratite pažnju:
 
Čulo mirisa
 
Koliko ste puta ušetali u pekaru jer vas je privukao miris svežeg peciva?
 
Trgovci će pokušati da vam napadnu čula i pokušaju da vas ubede da im ostavite svoj novac, a prvo će napasti čulo mirisa. Poznat vam je onaj miris svežeg hleba? Koliko god opojni ti mirisi bili, postanite svesni toga da postoji velika mogućnost da neko manipuliše vašim čulima i pokušava da vas natera da kupite nešto što vam zapravo ne treba.
 
Pokušajte da ne odlazite u kupovinu gladni, možda ćete tako lakše uspeti da se iskontrolišete.
 
Raspored rafova
 
Rafovi su u većini supermarketa postavljeni tako da vas navode da ih sve obiđete.
 
Još jedna stvar koja nikako nije slučajna je raspored rafova. Istraživanja su pokazala da su ljudi "programirani" da šetaju između rafova poput laboratorijskih miševa u lavirintu. Trgovci se trude da rafovi međusobno budu paralelni i da se svuda održe pravi uglovi kako biste se lakše kretali kroz radnju.
 
A, ako se lakše krećete kroz radnju, boravak u njoj će vam biti prijatniji i sa nekog od rafova će vas privući neki proizvod koji niste planirali da kupite.
 
Raspored artikala na policama
 
Daleko od očiju – daleko od novčanika?
 
Verovatno već napamet znate na kojoj se visini nalazi neki slatkiš koji kupujete često u prodavnici koja vam je najbliža. Ni to nije slučajno.
 
Osnovno pravilo kog se pridržavaju trgovci je analogija "eye level – buy level", koju bismo mogli slobodno da prevedemo kao "daleko od očiju – daleko od novčanika".
 
Najčešće se jeftinije namirnice u većim pakovanjima nalaze pri dnu police, zdravi proizvodi se nalaze na najvišoj polici, dok su one najskuplje poređane u visini očiju. Trgovci ovo pravilo primenjuju i na decu, pa su tako slatkiši i ostale stvari koje bi mogle da se dopadnu vašoj deci uglavnom prilagođene njihovoj visini.
 
Najvažnije namirnice su daleko od ulaza
 
Da biste došli do onoga što vam je zaista neophodno, morate prvo da prošetate kroz čitavu radnju.
 
Da su hleb, jaja, meso i mleko bliže ulazu, verovatno ne biste proveli puno vremena u supermarketu. Štedljiviji (ili siromašniji) kupci bi ušli, kupili ono što im je neophodno i pošli na kasu.
 
Međutim, stvari u praksi stoje drugačije. Najčešće morate da prošetate skroz do drugog kraja radnje i da tek tamo kupite ono što vam je neophodno. Namera trgovaca je očigledna – dok hodate do onoga što vam je potrebno, pažnju će vam još jednom privući neki od šarenih, skupih proizvoda.
 
U nekim radnjama je praksa takva da su, recimo, jaja i mleko u suprotnim uglovima objekta, pa ste tako primorani da dodatno produžite svoj boravak u supermarketu.
 
 
Izvor: potrosac.info