Istraživanja tržišta
08.04.2015.

Kineski trgovci odlaze iz Srbije

Od tezgi na pijaci, Kinezi su stigli do prvog kineskog tržnog centra u Evropi u novobeogradskom bloku 70.
 
Ksia Šau je u Srbiju došao 2004. godine. Ima porodicu i ukoliko mu posao ne bude išao kako treba ne zna kuda dalje.
 
- Bila je manja carina i jeftinija roba u Kini, sada je velika carina, više dinara za evro, juan raste i nemam računa da ostanem - kaže Šau.
 
Jak juan poskupljuje kinesku robu. Pre dve godine za evro se dobijalo 11, a sada samo šest juana. Novi tržni centri nikli su u okruženju, carina, PDV i zakup poslovnog prostora dodatno su smanjili konkurentnost kineske robe.
 
- Carina je bila oko 10 hiljada evra na kontejner, sada ide i do 7,5 miliona dinara. Carina koja je najveća za kinesku robu na svetu, posebno u Evropi - kaže Hong Šen iz Asocijacije kineskih privredenika u Srbiji.
 
Do pre neku godinu krcata, isključivo kineskom robom, kineska robna kuća na Novom Beogradu sada ustupa mesto turskoj odeći, zavesama, nakitu, jer sa Turskom imamo Ugovor o slobodnoj trgovini.
 
- Ovde smo već tri godine. Svake godine je sve slabije i slabije zbog odlaska Kineza jer su ljudi navikli na Kineze, na gužvu, da kupuju što jeftinije - kaže Aleksandar Stanojević iz Kineskog tržnog centra.
 
Časopis "Novel Jurop" izdaje se u tiražu od 600 hiljada primeraka u Beču i namenjen je kineskoj dijaspori. Beograd nije slučajno odabran za centar kineske robe u to vreme jer je ovde ulazilo oko tri i po hiljade kontejnera mesečno. U Beogradu se prodavalo 500 dok je ostali deo kineske robe išao u okolne zemlje.
 
Sada više nije tako i Kinezi odlaze. U Srbiji ih ima svega 3.000. Kinezi i Srbi se ovde dobro slaži iako su konkurencija. Da li će tako biti i sa nekim budućim domaćinima?
 
- U zadnje vreme počeli su da idu u Južnu Ameriku, u sve zemlje osim Argentine - kaže Hong Šen.
 
Čile, Urugvaj, Brazil su zemlje u ekonomskom zamahu, pa je logično da Kinezi idu tamo gde je privreda u uzletu. U zemljama bivše Jugoslavije ih je najmanje, a ako ih se baš uželimo, moći ćemo da ih vidimo u Italiji, Austriji, Velikoj Britaniji i Nemačkoj gde ih ima oko milion i po.
 
Izvor: Blic