Istraživanja tržišta
01.11.2014.

Na muškarčevih 1000 dinara, žena zaradi 610

JAZ - Žene u Srbiji se svakodnevno bore za jednak tretman uprkos napretku postignutom proteklih godina - usvojeni zakoni, strategije i akcioni 
planovi o rodnoj ravnopravnosti. Nažalost, žena nema dovoljno u politici i biznisu u Srbiji, a na nivou lokalne samouprave i dalje predstavljaju manjinu, manje zarađuju za iste poslove i izloženije su siromaštvu i nasilju - kaže za “24 sata” Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade.
 
Mihajlovićeva objašnjava da Srbija mora da ostvari kontinuitet u oblasti razvoja politika jednakih mogućnosti i da je to značajno i za proces pridruživanja Evropskoj Uniji.
 
- Da bismo brže napredovali u ispunjavanju evropskih standarda važno je da imamo posebno telo koje će se baviti ovom oblašću i sprovoditi politiku koordinacije sa drugim institucijama. Zato je osnovano Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost - kaže Mihaljovićeva.
 
 
Sanja Popović Pantić, predsednica Udruženja poslovnih žena, smatra da rodni jaz u Srbiji jeste izražen, ali ne toliko koliko pokazuju rezultati ovog istraživanja.
 
- Žene su većina koja je zaposlena u javnom sektoru, a tu su plate izjednačene, jer se definišu prema stručnoj spremi, a ne prema polu. U privatnom sektoru su razlike između plata muškaraca i žena očiglednije.
Ona objašnjava da je veći problem od nižih plata to što kod žena postoji visoka stopa neaktivnosti.
 
Izvor: 24 sata