Zanimljivosti
21.07.2014.

10 najmoćnijih kreditnih kartica na svetu

Za prosečnog građana kreditna kartica ima dvojako značenje – način da se premostite i zatvorite “finansijsku konstrukciju” ili metod da štedeći zaradite ponešto, s vremena na vreme. Za super bogataše kreditne kartice imaju nebrojene mogućnosti – skupocene apartmane u hotelima, privatne avione, odmore i produžene vikende, ali da biste imali takvu karticu, potrebno je da vas neko pozove u njihov klub.
 
10. Black Brazilian MasterCard from the Santander Group
 
Black Brazilian MasterCardBlack Brazilian MasterCard
Za one koji žive u Južnoj Americi Black Brazilian je pokazatelj najvećeg ekskluziviteta, i možete je imati samo ukoliko dobijete pozivnicu od članova Santander Group. Nepoznato je koliko novca klijent mora da poseduje na računu kako bi bio pozvan, ali se zna da u čitavoj Južnoj Americi ovu karticu koristi svega 3000 ljudi. Pogodnosti su popust na privatne letove i pristup svim aerodromima na svetu, za samo 349 dolara godišnje, koliko iznosi članarina.
 
9. Merrill Accolades American Express
 
Merrill Accolades ExpressMerrill Accolades Express
Ukoliko želite ovu karticu, morate najpre da postanete klijent Merrill Lynch Wealth Managementa, što će reći – crna kartica sa zlatnim logom bika podrazumeva godišnje učešće od 295 dolara, ali bi ta suma mogla postati mnogo viša u slučaju da klijent na njihovom Merrill računu za posredovanje ima manje od 250 hiljada dolara. Sa druge strane pogodnosti vlasnika kartice su višestruke: hotelski popusti, besplatne pogodnosti na odabranim odmaralištima, popusti za private jet letove i naravno usluga konsijerža koji brine o vama 24 sata dnevno.
 
8. NatWest Black MasterCard
 
NatWest Black MasterCardNatWest Black MasterCard
Limit do kojeg možete da trošite je 1,5 miliona dolara, a ova kartica, iako na osmom mestu naše top liste, jedna od najekskluzivnijih kartica na svetu. Mnogima je omiljena, jer ima ogroman potrošački limit, a za cenu od 395 dolara koliko košta godišnje održavanje ovakvog računa, vama će vrata otvoriti na svakom mestu gde takvu uslugu pružaju, a letećete samo prvom klasom.
 
7. Citigroup Black Chairman Card
 
Black Chairman CardBlack Chairman Card
Ako ste mislili da sa koferčetom možete da osvojite srce ove kreditne kartice, ili makar njenih predstavnika grdno se varate, jer samo 5 odsto populacije ima priliku da poseduje ovu karticu. Zašto? Da biste imali njihovu kreditnu karticu morate da koristite usluge privatnog bankarstva, kao i investicione grupe, a ako prihvatite igru, imate 300 hiljada dolara limita na kartici i 500 dolara kao poklon na godišnjem nivou.
 
6. Visa Infinite
 
Visa InfiniteVisa Infinite
Za one koji ne žive u SAD-u već u državama poput Jordana, Rusije, Egipta, Južnoafričke republike, Nigerije, Kanade ili Francuske ovo je veoma prefinjen način sporazumevanja. Svaka od ovih zemalja je drugačija, pa se tako i kartice razlikuju, baš kao i uslovi za njihovo dobijanje. Osnovni i nepromenljivi zahtev je šestocifrena brojka na računu, a uz to će na godišnjem nivou morati da plate nekoliko stotina dolara, kao oblik godišnje naknade. Visa Infinite planira za svoje članove putovanja, obezbeđuje prvu klasu letova, večere u restoranima sa pet zvezdica, nudi čak i zdravstvene savete.
 
5. The Coutts World Silk Card
 
The Coutts World Silk CardThe Coutts World Silk Card
Oduvek ste želeli da živite kao deo visokog plemstva? Ova kartica je pravi izbor, ukoliko je vaš odgovor potvrdan, jer reč je o engleskoj ekskluzivnoj kartici, koju između ostalih koristi i kraljica Elizabeta II. Kraljevska kartica je purpurne boje i podrazumeva veoma visoku kamatnu stopu od 49,1 odsto, kao i sa drugim karticama omogućava pristup specijalnim salonima u okviru aerodroma, kao i privatne posete dizajnerskim distriktima.
 
4. Stratus Rewards Visa
 
Stratus Rewards VisaStratus Rewards Visa
Iz nekog neobjašnjivog razloga, crne kreditne kartice uvek se čine moćnijim, od onih u boji, pa ipak, jedna sasvim bela, poput Stratus Rewards Vise ima neverovatne moći, čak i za jednu karticu. Naravno nikada je nećete imati ukoliko ne dobijete poziv za tako nešto, što će reći ukoliko niste “potrošač visoke neto-vrednosti”. Jedinstvenost Stratus kartice ogleda se u tome što nekoliko posednika iste može da udruži svoje poene sa drugima i na taj način ostvari veći i značajniji broj pogodnosti. Lični konsijerž, čarter letovi sa popustom, auto servis, roba na popustu, konsultacije sa lajfstajl ekspertima i slične stvari nude vam se ako imate ovu karticu.
 
3. Dubai First Royal MasterCard
 
Dubai First Royal MasterCardDubai First Royal MasterCard
Ako uživate u zlatu i drugim plemenitim metalima, vaša idealna kartica je baš ova, jer na njenoj se površini nalaze pravi listići zlata. Na crnoj kartici postoji i jedan svetlucavi kamičak, naravno dijamant od 235 karata. Ali ako je verovati izvršnom direktoru Ibrahimu al Ansariju, ukoliko zatražite mesec od Dubai Firsta, na njima je da vam ga obezbede! Tim lajfstajl menadžera je sve vreme na poslu nastojeći da ispuni sve zahteve vlasnika ove moćne kartice, i to bez restrikcija i bez kreditnog limita.
 
2. JP Morgan Chase Palladium
 
JP Morgan Palladium CardJP Morgan Palladium Card
Deset godina nakon što se pojavila prva kartica American Express Centurion nastala je i JP Morgan, a namenjena je prvenstveno onima koji su kao investitori ili biznismeni direktno povezani sa JP Morgan privatnom bankom. Godišnje je za karticu potrebno izdvojiti 595 dolara, ali ne postoje ograničenja u trošenju. Nakon što potrošite 100 hiljada dolara, dobijate bonus od 35 hiljada koji možete potrošiti odmah, jer je reč o poklonu magične banke JP Morgan.
 
1.American Express Centurion Card
 
American Express Centurion CardAmerican Express Centurion Card
Broj jedan je svakako ova mala crnka koja je od nastanka 1999. A još uvek predstavlja dobro čuvanu tajnu, jer American Express neće da otkrije sve detalje o tome kako se se može postati vlasnik kartice. Ukoliko vas sreća posluži da budete pozvani u klub, moraćete da platite 2500 dolara početnu taksu, a potom isto toliko izdvojite za godišnju taksu…ipak, sve se to može kasnije nadoknaditi, jer tu su batleri, besplatne hotelske sobe, lični kupci i kupovina u privatnosti obezbeđeni, zajedno sa još mnogo toga, naravno ekskluzivnog.
 
 
Izvor: www.citymagazine.rs