Istraživanja tržišta
13.10.2014.

Srbija: Zašto opada broj domaćih turista?

Prema rečima direktora YUTA Aleksandra Seničića, procene su da zbog tog problema negativni efekti u turizmu godišnje iznose oko jedne milijarde dinara dok je hotelijerima u zemlji po tom osnovu opao posao za oko 70 procenata. 
 
On je rekao da je problem uočen 2012. godine čim su imali ispred sebe zakone o rokovima plaćanja i javnim nabavkama, pokrenuta je inicijativa da se ta situacija prevaziđe, ali ni do danas Ministarstvo finansija nije dalo mišljenje kako bi organizovanje đačkih i omladinskih ekskurzija i rekreativnih nastava moglo da bude izuzeto iz ovih propisa i uređeno na drugačiji način. 
 
"Na desetine sastanaka je održano, vodili smo javne rasprave sa svim resornim ministarstvima. Svi smo upućeni u ovu problematiku. Ali rešenja još nema", istakao je Seničić. 
 
On je naglasio da očekuje da će u toku ovog meseca Ministarstvo finansija odgovoriti na zahtev Jute da napiše svoje mišljenje kako da problem bude prevaziđen. 
 
Direktor udruženje hotelijera i restoratera Srbije (HORES) Georgi Genov naglasio je da je ovaj vid turizma vrlo značajan za hotelsku industriju u zemlji, podsetivši da je 90-tih godina prošlog veka upravo dečiji i školski turizam održao hotelsku industriju na tržištu. 
 
Predsednik Upravnog odbora Društva direktora škola Srbije, Ivan Ružičić rekao je da je većina direktora odustala od posla organizovanja eksurzija jer ne žele da krše propise. On je ukazao da postojeća zakonska rešenja obavezuju škole da unapred imaju novčana sredstva za organizovanje ekskurzija, što je potpuno nemoguće. 
 
"Za ekskurzije mi nemamo sredstva koja su unapred obezbeđena kao što to predviđa Zakon o javnim nabavkama", rekao je on. Prema rečima pomoćnice ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Renate Pindžo, resorno ministrastvo je zajedno sa turističkim i ugostiteljskim radnicima radilo na rešenju ovog problema. 
 
Ona je istakla da je danas bila u Ministarstvu finansija, gde su pronašli zahtev koji je Juta uputila u februaru, i da joj je rečeno da će to ministarstvo uskoro napisati svoje mišljenje. 
 
Pindžo je mišljenja da je broj domaćih turista opao prvenstveno zbog pada kupovne moći građana, majskih poplava ali i zbog argumenta koje navode predstavnici Jute, a to je đački i omladinski turizam. Ona je izrazila uverenje da će zajedničkim snagama biti pronađen način da se ova oblast uredi.
 
Izvor: Tanjug/b92