Zanimljivosti
29.03.2019.

ITALIJANSKI BREND REPLAY U 2018. GODINI OSTVARIO PRIHOD OD 237.9 MILIONA EVRA

Fashion Box, kompanija u čijem vlasništvu se nalazi Replay brend, ostvarila je pozitivan rast u 2018. godini. Ostvarenim profitom od 237.9 miliona evra i EBITDA od 21.7 miliona evra (rast od 21% u odnosu na 2017. godinu), kompanija je spremna da nastavi trend rasta i u tekućoj, 2019. godini.

Istorijski, Fashion Box je internacionalno orjentisana kompanija, sa izvozom koji obuhvata 85% ukupne prodaje.  

Matteo Sinigaglia, CEO Fashion BOX SpA, izjavio je: „Pozitivni rezultati u 2018. godini nagrada su za dugoročnu strategiju koncipiranu na konstantnom unapređenju kvaliteta naših proizvoda i želji za inovacijama. Pozitivni rezultati idu zajedno sa efektivnom strategijom distribucije, primenjenu kroz direktnu saradnju sa odabranim partnerima. U narednom periodu fokusiraćemo se na razvoj novih tržišta, kao i na jačanje postojećih, kako bismo nastavili zdrav, organski rast“.

Kada su u pitanju nova tržišta, prošle godine Fashion Box je započeo strateško partnerstvo sa Reliance Brands Limited, za distribuciju Replay garderobe, aksesoara i obuće u Indiju. Sporazum, koji stupa na snagu sa isporukom robe za sezonu proleće/leto 2019., zasnovan je na distribuciji kroz različite kanale prodaje sa maloprodajnim objektima – u narednim mesecima biće otvorena 2 vodeća maloprodajna objekta u gradovima Delhi i Mumbai, kao i mono brend radnje i korneri u prestižnim šoping centrima u Indiji. Veliki deo prodaje biće ostvaren i putem e-commmerce platforme.

Japan zaslužuje posebnu pažnju, s obzirom na to da je brend u ovoj državi zabeležio velik rast preko pažljivo odabranih distributera.

U decembru prošle godine potpisano je strateško partnerstvo sa Fashion Company za distribuciju odeće, obuće i aksesoara u zemlje Zapadne Evrope. Strateško partnerstvo, u većinskom vlasništvu Fashion Box-a, biće operativno sprovedeno od sezone jesen/zima 2019. u Srbiji (uključujući Kosovo), Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Crnoj Gori i Rumuniji otvaranjem 8 mono brend radnji do 2021. godine i kroz razvoj veleprodaje.

Fashion Box posebnu pažnju usmerio je na države Latinske Amerike, koje za Replay više nisu samo prilika i mogućnost, već veoma značajan market.

Zahvaljujući 5 mono brend radnji i 2 outlet-a otvorena u periodu između aprila 2017. i decembra 2018. godine, Brazil je trenutno glavni market u državama Latinske Amerike. Replay Jeans je u Brazilu aktivan i u veleprodaji, a brend se distribuira kroz mrežu od 200 multi brend radnji.

Još jedno važno tržište je Kolumbija, gde su do krajem prošle godine otvorene 2 mono brend radnje u Bogoti i Medelinu. Do 2022. godine biće otvoreno još 5 radnji, ali će se nastaviti i sa distribucijom kroz veleprodaju, koja je trenutno veoma aktivna.

Replay je prisutan i u Paragvaju, u mono brend radnji u Asunsionu, kao i u kornerima multi brend radnji u Ciudad del Este.

U Evropi Replay, će nastaviti sa jačanjem svoje pozicije, kroz organski rast u veleprodaji, a sjajni rezultati ostvareni su u severnoj i centralnoj Evropi.