Zanimljivosti
14.11.2014.

Kada vidite koliko naši pevači zarade godišnje i vi ćete propevati

I dok većina ljudi radi klasičan posao sa smenom od osam ili više sati za prosečnu platu (ili onu ispod proseka), za pevače na našoj estradi to je nepoznati pojam. Njihov posao podrazumeva dva do tri sata pevanja pred masom koja ih obožava. I za to su plaćeni vrtoglavo.
 
Ceca
 
 
Jedna od rekorderki po visini honorara je svakako Svetlana Ceca Ražnatović. Ona ne zna za honorar ispod 30.000 hiljada evra, gde god da gostuje. Ceca često nastupa i po Evropi za našu dijasporu, a u dogovoru sa organizatorima  plaćeni su joj i put i smeštaj, pa "čisto" zaradi spomenutu sumu. Posebna stvar su dočeci Nove godine, a Ceca i taj angažman naplaćuje minimalno 35.000 evra. Prema nezvaničnim informacijama, ove godine će svoj nastup naplatiti neverovatnih 100.000 evra!
 
Aca Lukas
 
 
Još jedan naš pevač kog voli dijaspora je i Aca Lukas."Lukas najviše peva, on je najtraženiji jer pravi neverovatnu atmosferu i radi udarnički. Kada ga ponese atmosfera, svira i peva i duže nego što je dogovoreno. Njegov honorar je 15.000 i ne ide ispod 8.000 evra", rekao je vlasnik diskoteke u Nemačkoj gde Lukas redovno nastupa. Lukas ujedno spada i u pevače koji imaju najviše nastupa na godišnjem nivou, čak 50. To znači da pevač zaradi između 400.000 i 750.000 evra. Ne računajući doček Nove godine.
 
Željko Joksimović
 
 
Kada je reč o pop muzičarima, njihov predvodnik je Željko Joksimović, čiji je honorar između 12.000 i 15.000 evra. Joksimović za doček Nove godine uzme do 20.000 evra, a na godišnjem nivou nastupa bar 25 puta. To znači da zaradi između 300.000 i 375.000 evra, bez dočeka.
 
Dino Merlin
 
 
Kod muzičara iz komšiluka, prednjači Dino Merlin, čiji honorari nisu ispod 20.000 hiljada evra. On nastupi oko 30 puta godišnje, pa se prostom računicom dolazi do godišnje zarade od impresivnih 600.000 evra. Naravno, u tu cifru ne spada i doček Nove godine, koji pevač Merlin naplati do 30.000 evra.
 
Severina
 
 
Severinin honorar nije ispod 15.000 evra. Pevačica je smanjila broj gostovanja od kako je dobila sina, pa tako godišnje odradi oko 15 nastupa. Za Novu godinu traži honorar od 50.000 evra, što znači da zaradi oko 300.000 evra godišnje, bez dočeka.
 
 
Grand produkcija 
 
Pevači "Grand" produkcije na početku karijere primaju znatno manje honorare. Kako saznajemo od izvora, ova produkcijska kuća im uzima neverovatnih 80 odsto na dogovorenu sumu za nastup. Svi njihovi pevači potpisuju ugovor od šest godina, a po završetku, mogu da biraju da li će krenuti svojim putem, ili će potpisati novi ugovor na tri godine, kada im "Grand" uzima 60 odsto od ugovorenih nastupa. "Grand" je poznat i po ugovaranju gostovanja u mreži klubova u evropskim gradovima, gde svake nedelje peva drugi pevač iz ove kuće.
 
Porez obavezan!
 
Iako su sume koje naši pevači zarađuju, kako kod kuće tako i u inostranstvu, prilično impresivne, oni ipak moraju da plate porez za svaki nastup. Svako gostovanje pevača se zakazuje preko određene agencije, koja po završetku istog, mora da plati porez gradu u kojem su pevači nastupali. Stopa poreza je različita od grada do grada u kojima nastupaju, pa su tako u Beču pevači dužni da plate i do 50 odsto poreza, dok je u gradovima Balkana ta cifra znatno manja i kreće se do 20 odsto.
 
Izvor: 24 sata