Zanimljivosti
08.10.2014.

Ne možete ni da sanjate šta se sve prodaje u srpskim oglasima

Na prodaju preparirane glave ribe štuke, različitih veličina. Prodajem toster, samo nekoliko meseci korišćen. Na prodaju jeftin zidni kalendar iz 1997. godine. Prodajem devet flaša bez čepova. Ovo su samo neki oglasi koje je moguće pronaći u novinama i na internet portalima.
 
Ali, ovo je tek vrh oglasnog brega. Tako je nedavno na jednom portalu osvanuo neobičan oglas za prodaju kućnog ljubimca, komarca Tomija.
 
- Na prodaju komarac Tomi, star oko mesec dana, kod mene je pola meseca, faktički sam prvi vlasnik. Lak za održavanje kroz rupice na poklopcu od folije mu špricem jednom nedeljno sipate 0.002 ml krvi ili mu date hranu u vidu nekog organa (prst i slično). Prodajem ga isključivo zato što mi je potreban novac - napisao je izvesni Dejan u oglasu i dodao da ga zamene za druge životinje ne interesuju i da će se i od Tomija jedva odvojiti.
 
Na drugom portalu za 100 evra ponuđen je konopac za vešanje koji može da izdrži 80 kilograma.
 
U oglasu piše: “Ako vam je dosta života u Srbiji, nema izlaza iz finansijske ili ljubavne krize, nemate familiju u inostranstvu ili tetku u krugu dvojke, ne vidite boljitak i odlučite da se obesite, imam pravu stvar za vas.”
 
- Motivi onih koji objavljuju neobične oglase su raznoliki. Veliki broj ljudi prodaje stvari koje nam deluju smešno, jer je to jedino što imaju za prodaju, a novac im je potreban. Drugi samo imaju previše slobodnog vremena i traže način da privuku pažnju - kaže sociolog Dejan Filipović.
 
U novinama mogu da se nađu i oglasi “Prodajem domaći ajvar po starom porodičnom receptu, spremljen od domaće crvene paprike i veoma dobro upžen, cena 350 dinara”, “plačem na sahranama, veselim se na rođendanima, izigravam roditelje na roditeljskim sastancima”, ali i “prodajem opremljen kafić u Beogradu“.
 
Iako je Zakon o oglašavanju jasan i strogo zabranjuje nuđenje delova tela, alkohola, droge i oružja, ipak je samo jedan klik dovoljan da se na Internetu pronađu i ovi, zabranjeni proizvodi. Tako su stranice pojedinih portala prepune oglasa u kojima građani na prodaju nude - bubreg.
 
Primeri oglasa:
- Prodajem ekstra postpejd broj sa četiri četvorke na početku. Cena - 500 evra
- Prodajem album Panini sa svetskog prvenstva u Italiji 1990. godine
- Prodajem 150 praznih videokaseta
- Prodajem tulumbe, ledene kocke, princes krofne
- Najpovoljnije kupujem prirodnu nefarbanu kosu, dužinu od 50 cm i dužu.
- Prodajem praznu kutiju cigareta “Che“, sa Kube.
- Prodajem grobno mesto
- Prodajem keramičku figuricu anđela
- Ogromna neispisana rođendanska čestitka, plus koverta
- Prodajem firmu bez dugova
- Prodajem staru kutiju šibica
- Prodajem komade krzna veličine palca
- Prodajem pilule za kontracepciju sa rokom trajanja do jula 2016. Prestala sam da pijem terapiju, pa imam višak kutija
- Prodajem tri crvena dugmeta, širine 11 milimetara, sa po dve rupice
 
Izvor: 24 sata