20. rođendan Simona, prvog smartfona
Kombinacijom mogućnosti tada poznatih telefona i PDA uređaja, Simon je kompaniji IBM trebalo da obezbedi zavidno mesto u svetu mobilnih telefona. Iako je doživeo komercijalni krah, ovaj uređaj ostaće upamćen kao prvi pametni telefon na svetu. 
 
Te 1994. godine, kada se našao u prodaji, Simon je imao bateriju koja je mogla da izdrži svega sat vremena. (Dve decenije kasnije smartfoni i dalje muku muče sa baterijama.) 
 
Uprkos tome što je zamišljen kao prenosivi uređaj, Simon je težio pola kilograma. Veličinom bi pak mogao da parira brojnim današnjim fabletima, pa čak i većim verzijama pojedinih smartfona. 
 
 
A i kada je cena u pitanju (naročito cena aktuelnih smartfona na srpskom tržištu), stvari su, moglo bi se reći nepromenjene. Prvi Simon smartfoni mogli su se kupiti za 899 dolara po komadu. 
 
Simon je radio samo u SAD, u to vreme nije postojao internet za mobilne telefone, ali je zato ovaj smartfon mogao da šalje faksove. Preko njega ste mogli da šaljete i mejlove, ali samo ukoliko je Simon povezan za računarom. 
 
Šest godina posle Simona skovana je i reč smartfon, koju danas koristimo za pametne telefone. Naime, 2000. godine taj termin je upotrebljen da bi se opisao Ericssonov adut R380, prvi uređaj koji je koristio Symbian operativni sistem za mobilne telefone. 
 
Simon će se uskoro, bar na kratko, naći u centru IT sveta, kada 25. oktobra u londonskom Muzeju nauke bude otvorena izložba koja približava istoriju informaciono-komunikacionih tehnologija, gde će biti izložen i zvanično prvi pametni telefon na svetu.
 
Izvor: b92
 
Kuda u kupovinu savet: Da li i Vi poput mnogih muku mučite sa baterijom na Vašem pametnom telefonu? Da li Vam se dogodilo da treba da imate važan sastanak a baterija Vam je prazna? Ili ste krenuli na put a nemate gde da dopunite bateriju? Mukama je došao kraj! Imamo praktično i jednostavno rešenje za Vas!  Da biste produžili životni vek baterije na Vašem smartfonu, koristite Mobilnu eksternu bateriju za telefone ili Mobilnu eksternu bateriju za telefone od 20000 mAh i nećete pogrešiti! Poručite odmah na tel: 011/655-8-655. Ograničen broj!