Zanimljivosti
12.08.2014.

Promenio je svet: Prvi PC danas slavi 33. rođendan

Kompanija IBM pustila je 12. avgusta 1981. godine u prodaju prvi personalni računar (PC) koji je po ceni od 1.565 dolara postao pristupačan za kućnu upotrebu u ekonomski razvijenim zemljama, čime je i počela njegova masovnija upotreba.
 
Model 5150 je karakterisao Intelov procesor 8088 takta 4,77 MHz, 16 KB memorije i monohromatski monitor od 12 inča. IBM PC je u to vreme bio najmanji i najjeftiniji računar koji je kompanija do tada predstavila, a postao je osnova za daljnji razvoj personalnih računara.
 
IBM računar model 5150
 
Kako kažu u kompaniji Samsung, od predstavljanja prvog PC 1981. godine, tehnologija se razvijala dramatičnim koracima. Sada možemo raditi sa mobilnim uređajima sve ono što je pre 33 godine bilo nezamislivo, kao što je mobilno bankarstvo, gledanje video sadržaja ili kupovina hrane.
 
Iz te perspektive, bilo bi potrebno gotovo pola miliona PC-jeva iz 1981. da bi korisnici dobili količinu memorije koju danas nose u uređajima u džepovima.
 
- Putovanje na kome smo bili prethodnih 30 godina bilo je zapanjujuće, i izuzetno smo uzbuđeni zbog onoga što će nam doneti nardnih 30 godina – poručuju iz ove kompanije.
 
Izvor: Telegraf.rs / Tanjug
 
Kuda u kupovinu preporuka: Opremite Vaš računar najsavremenijim pomagalima, kao što su USB Hub sa 4 nastavka ili Moćan mini USB usisivač za tastaturu za najbolje performanse Vaših gedžeta! Svima nama ponekada zafali još koji ulaz za USB na računaru, sa ovim nastavkom jednostavno proširite broj priključaka i više se ne morate petljati sa gomilom kablova da bi došli do ulaza za USB.
Sa druge strane, ovaj moćan mali usisivač, koji se napaja putem USB priključka u Vašem računaru, je odlična i zabavna igračkica, koja će sa lakoćom očistiti sve mrvice i prašinu sa Vaše tastature, monitora, kulera, laptop-a, radnog stola ili mobilnog telefona. Poručite odmah na tel: 011/655-8-655. Ograničen broj!