Zanimljivosti
04.08.2014.

Narukvice od magičnih Rainbow gumica hit u svetu i u Srbiji!

Nakit od gumenih, raznobojnih kružića nose Kejt Midlton, vojvotkinja od Kembridža, fudbaler Dejvid Bekam, članovi tinejdž benda „One Direction”, pevačica Majli Sajrus, kao i drugi odrasli, ali i deca širom sveta. Ovi komadi nakita, koje pletu devojčice i dečaci u parkićima i svojim sobama, u pauzama između drugih igara, apsolutni je hit ovog leta, pišu svetski mediji, između ostalih, „Indipendent” i „Miror”.
 
Set sa raznobojnim „predivom”, plastičnim razbojem i heklicama našao se na listi 20 najprodavanijih igračaka na Amazonu, najpoznatijem sajtu za onlajn kupovinu. Ne samo cena do petnaestak dolara, već i mogućnost stvaranja najrazličitijih formi i komada – narukvica, ogrlica, prstenčića, figurica, nakita za lutke, torbica… – doprineli su popularnosti.
 
Zanimacija za prstiće prisutna je i u Srbiji. Kesice šarenih, jednobojnih, fluoroscentnih kružića mogu da se kupe u ovdašnjim kineskim radnjama po ceni od 80 do 100 dinara, po pakovanju. Setovi su nešto skuplji – 790 dinara. A komade ovog nakita klinci i klinceze u našoj zemlji prodaju po cenama od 50 dinara pa naviše.
 
 
Kako kaže Maja Matić-Radonić, scenograf i voditelj kreativnih radionica za mališane, u kojima se šije i kroji, ovakve igre su višestruko korisne.
 
– Mnogo puta je dokazano da igre koje razvijaju manuelne pokrete i taktilni su, povoljno utiču na razvoj dečije motorike i kreativnosti. Ne samo što omogućavaju da se naprave različite sitnice, one pospešuju dečije motoričke sposobnosti, a posredno doprinose da kroz lično iskustvo, u poređenju sa vršnjacima, razvijaju samopouzdanje – pojašnjava naša sagovornica.
 
Iako je ustaljeno da su to igre samo za devojčice, Maja Matić-Radonić smatra da su i dečaci podjednako kreativni. Čak su inventivniji.
 
– Dečaci ne robuju da sve mora da bude isto, da svaki potez bude identičan, što je vrlo dobro za podsticanje mašte – smatra naša sagovornica i nastavlja da roditelji moraju da daju početni impuls kako bi zainteresovali mališane.
 
A da li će kasnije dete da nastavi da plete plastične narukvice ili šije lutkice zavisiće od ličnog afiniteta. Ili, vršnjačke mode.
 
Starije generacije će se setiti da su se pre nekoliko decenija plele narukvice od kože, potom je bio aktuelan nakit nastajao vezivanjem čvorova od pertli, zatim narukvice od čvršće gume…
 
Aktuelni hit „Rianbow Loom”, kako je naziv originalnog seta, ujedno je i tipična priča o ostvarenju američkog sna. Osnivač kompanije, koja od 2011. posluje pod tim imenom u SAD, jeste Čeong Čun Ng (45), a njegova kompanija samo tokom 2013. zaradila je 44 miliona dolara.
 
Inženjer poreklom iz Malezije nastanjen u Mičigenu, u leto 2010. probao je da sa kćerkom isplete narukvicu, ali mu nije pošlo za rukom. Uz pomoć drvene table i konca za zube napravio je priručni mini-razboj. Godinu dana kasnije i posle usavršavanja prototipa krenuo je u ozbiljnije poslovanje. U početku je sa članovima porodice sve pravio u dnevnoj sobi. Početni kapital koji je uložio iznosio je 20.000 dolara i to je iskoristio za prebacivanje proizvodnje u Kinu. Već posle nekoliko meseci set je bio prisutan u više od 130 lanaca prodavnica igračaka širom SAD.
 
Samo u proteklih 12 meseci prodato je više od 1,2 miliona komada. Popularnosti su doprineli i video-klipovi na „Jutjubu”, na kojima Čun i njegove kćerke daju uputstva za različite mustre.
 
Izvor: Politika
 
Kuda u kupovinu savet: Još uvek nemate nakit od raznobojnih gumica? Pozovite i naručite odmah, jer je ostao samo ograničen broj! Požurite! Samo 790 din za fenomenalne Magične Rainbow narukvice. Prvi put u Srbiji! Samo kod nas možete naručiti po sjajnoj ceni. Budite i vi deo globalne Rainbow-manije - narukvice za kojima je ceo svet poludeo! Poručite odmah na tel: 011/655-8-655. Ograničen broj!