Zanimljivosti
27.07.2014.

7 lekcija o novcu koje svaka žena mora da nauči

Bilo da je reč o kupovini kuće, automobila ili pak pokretanju privatnog biznisa, sa novcem treba postupati pažljivo, a njegov nedostatak može nam uništiti život.
 
Možda ste već imali finansijskih problema u prošlosti ili vas roditelji nisu dobro naučili kako da baratate novcem… Bez obzira na sve, nikad nije kasno da preuzmete stvari u svoje ruke i da sami dovedete u red vlastitu finansijsku situaciju. U nastavku pročitajte stvari koje bi svaka žena trebalo da zna o novcu.
 
1. Trošite manje nego što zarađujete
 
Od svih stvari koje bi žene morale da znaju o novcu, ova je na vrhu liste. Nikad nemojte potrošiti sav mesečni iznos koji zarađujete i uvek pokušajte da ostavite nešto novca sa strane. Živimo u nestabilnim vremenima i nikad se ne zna što nam život može doneti. Manja potrošnja od zarade zapravo je tajna koja, dugoročno gledano, vodi prema bogatstvu.
 
2. Pobrinite se o zdravstvenom osiguranju
 
Nije dovoljno imati samo zdravstveno osiguranje, već ugovorite i polisu dopunskog. Nedostatak dopunskog zdravstvenog osiguranja može rezultirati ogromnim medicinskim troškovima, ako vam kojim slučajem bude zatrebalo lečenje.
 
3. Pronađite finansijski odgovornog partnera
 
Ako naporno radite kako biste sredili svoje finansijsko stanje i doveli ga na zelenu granu, nemojte dozvoliti svom partneru da upropasti sav vaš trud. Važno je da budete upućeni u trenutnu finansijsku situaciju svog partnera ali i njegovu finansijsku prošlost. Razgovarajte s njim o finansijama – koji su vam prioriteti, ciljevi te kako ćete ih postići. Ako zaista volite svog partnera i on voli vas, onda bi trebalo da imate zajedničke ciljeve kad je o novcu reč.
 
4. Šopingujte mudro
 
Nema ništa loše u tome da sebi ponekad priuštite novi par cipela ili pak torbu o kojoj već dugo sanjarite. No, važno je pametno kupovati samo ono što si zaista sebi možemo priuštiti. Drugim rečima, nemojte trošiti novac za stanarinu ili pak svoju ušteđevinu kako biste bili u korak s najnovijim modnim trendovima. Pratite akcije i kupujte robu s popustom.
 
5. Uvek u kupovinu idite sa spiskom
 
Ako kupujete bez spiska stvari koje su vam potrebne, postoji velika mogućnost da ćete kupiti nešto što vam uopšte netreba.
 
6. Saznajte koliko vredite
 
Opšte je poznata činjenica kako su žene uglavnom slabije plaćene od svojih muških kolega. No, ne možete tražiti povećanje plate ako ne znate koja je vaša stvarna vrednost. Isto tako, morate znati svoju vrednost kad idete na intervju za posao jer je time snažnija vaša pregovaračka moć. Istražite koliko iznosi prosečna plaća s obzirom na vaše obrazovanje, poziciju i iskustvo.
 
7. Ne plašite se velikih koraka
 
Ako ste singl i vaša finansijska situacija je stabilna, te ste dovoljno uštedeli, nemojte se bojati da preduzmete veće životne korake poput kupovine kuće/stana ili automobila. Posedovanje vlastite kuće u današnje vreme je veliki uspeh, pa ako sebi to možete priuštiti, zašto ne?
 
 
Izvor: www.lepotaizdravlje.rs