4 devojčice velikog srca: plele narukvice da blizancima iz Obrenovca kupe igračke

PROKUPLJE -  Četiri devojčice iz Prokuplja danima su plele narukvice i prodavale na improvizovanoj tezgi u Prokuplju kako bi prikupile novac da kupe igračke dvanaestogodišnjim blizancima Jani i Iliji Đuriću iz Obrenovca, koji trenutno žive kod dede i babe u Prokuplju, jer im je kuća toliko oštećena od poplave da više nije za stanovanje.

Iako su tek završile prvi razred Natalija Ilić, Maša Miladinović, Lidija Kovačević i njihova godinu dana starija drugarica Anđelija Ivković, pokazale su koliko mala dečja srca mogu da budu velika a dečja solidarnost bezgranična.
 
- Kada smo počele da učimo da pletemo narukvice želele smo da se zabavimo. Pošto smo bile sve veštije i brže a broj narukvica se povećavao, odlučile smo da ih prodajemo a novac poklonimo nekom detetu kome je pomoć potrebna - kaže Anđelija.
 
Lidija dodaje da su se sve drugarice složile da organizuju ovu humanitarnu akciju. - I dok smo prodavale, nismo prestajale da platemo narukvice a dobile smo i podršku od naših drugova, roditelja, komšija... svi su nam pomagali - objašnjavaju Natalija i Maša i dodaju da se zahvaljuju dobrim ljudima koji su ih podržali i kupovali narukvice.
 
Kada su sakupile nešto više od 2.000 dinara, Maša, Natalija, Lidija i Anđelija uputile su se u Crveni krst da potraže savet kako da na najbolji način pruže pomoć onima koji su u nevolji. 
 
U Crvenom krstu su ih uputili na Janu i Iliju, koji borave u Prokuplju, kod bake i deke, nakon poplava koje su zadesile Obrenovac. Devojčice su im za prikupljen novac kupile igračke, školski pribor i slakiše i kako kažu, stekle drugare za ceo život.
 
Male preduzetnice velikog srca     
 
- Ovo je divan primer kako dečija igra može da preraste u plemeniti čin. Oni su prave male preduzetnice velikog srca – rekla je sekretar prokupačkog Crvenog krsta Dušica Dinić i dodala da devojčice ne samo da su znale da treba da pomognu drugima, nego i znaju da je Crveni krst mesto na kojem će dobiti pravu informaciju kako najbolje da pomognu. Ona je istkle da će ove devojčice biti angažovane u podmladak volontera, koji radi pri ovoj humanitarnoj organizaciji.
 
Izvor: Kurir