Zanimljivosti
09.07.2014.

Trikovi zbog kojih kupimo više

Retko smo svesni da smo žrtve vešto smišljenih trgovačkih obmana i zavođenja. U nastavku su predstavljeni najčešći trikovi: 

 
Popusti i nagrade
 
Popusti i snižene cene podstiču i veću potrošnju. Kupci pazare i ono što im nije potrebno samo zato što je nekoliko dinara jeftinije. Isto tako, razni uzorci hrane otvaraju apetit i onima koji nisu gladni, pa čak i ako nisu planirali – kupuju ono što su probali. 
 
Ulazni prostor prodavnice
 
Ulazni prostori su dobra zamka za naivne kupce koji kupuju stvari koje nisu planirali ili koje im uopšte nisu potrebne. Način na koji su uređeni tera građane da kupe razne diskove, slatkiše, hranu i pića u velikim pakovanjima, jer im je korpa još prazna, pa ne razmišljaju o novcu. 
 
Izlaz – kasa
 
Najprofitabilniji odsek u svakoj prodavnici je izlaz, odnosno kasa. Ovde malo ko odoli iskušenju – žvake, čokoladice, grickalice, sokići privlače kao magnet kupce u supermarketima, a kaiševi, šnalice, marame i donji veš isti efekat imaju na kupce u buticima. 
 
Naplata (ne)rada u auto-servisu
 
U nizu prevara kojima se serviseri služe je i naplata previše radnih sati. U radni list se često, da ne bi bilo previše očigledno, upisuju i provera i dopuna ulja, provera stanja filtera ulja, pneumatika itd. Takve provere se ne izvode, a mušterija na kraju plaća nerad servisera. 
 
Raspored artikala
 
Svaki kutak prodavnice uređen je tako da biste potrošili što više para. Ono što je najpotrebnije razbacano je po radnji i često je na najudaljenijem mestu od ulaza, kako bi građani morali da prošetaju po celom objektu, pogledali rafove i proizvode koji ih uopšte i ne zanimaju i tako kupili nešto što uopšte nisu nameravali. 
 
Ono što želite je u nivou pogleda
 
Proizvodi koje supermarketi žele da kupite nalaze se na nivou ravnog pogleda osobe prosečne visine. Manje popularni brendovi nalaze se ispod tog nivoa, zdraviji se nalaze iznad tog nivoa, a tačno na nivou horizontalnog pogleda nalaze se skupi i najpopularniji proizvodi. U nivou dečjeg pogleda smešteni su slatkiši kako bi i sama deca mogla da ih uzmu i stave u korpu. 
 
Ogledala koja stanjuju
 
Ogledala u buticima odeće po pravilu izdužuju figuru, kako bi u odeći koju isprobavaju svi izgledali savršeno. Mnogi ovu obmanu primete tek kada dođu kući. 
 
Muzika u skladu sa mušterijama
 
Lagana muzika smiruje ljude, oni sporije hodaju, sporije razgledaju, sporije kupuju i troše više novca. Glasna i brza muzika tera ljude da se kreću brže i da troše manje, dok klasična muzika navodi na kupovinu luksuznijih i skupljih proizvoda.
 
 
Izvor: www.potrosac.info