Zanimljivosti
28.05.2014.

Da li znate cenu jeftine mode?

Za hranu "s nogu" već i ptice na grani znaju da je opasna, a koliko posledica ima svakodnevno i besumučno ispunjavanje ormana istraživala je Elizabeth Cline koja za sebe tvrdi da je "izlečena kupoholičarka". Elizabeth je godinama kupovala toliko odeće da kada je rešila da o svemu razmisli imala je toliko stvari da je mogla da napuni brod. Onda je u leto 2009. odlučila da prekine- okidač je bio kada je kupila sedam identičnih sandala.
 
Elizabeth je posle mnogo, zaista mnogo potrošenog novca i vremena po prodavnicama rešila da preispita svoje navike. Rezultat je knjiga "Overdressed: The Shockingly High Cost Of Cheap Fashion". Ovo su najzanimljivije činjenice i saznanja do kojih je došla.
 
TREND NE POSTOJI
- Nema više prepoznatljivih modnih perioda i dekada - tvrdi Elizabeth Cline.
Osamdesete i devedesete su bile godine prepoznatljive po svojim trendovima, ali "brza moda" je u 21. veku ostavila ovu generaciju bez trenda.
 
ZAVISNOST OD JEFTINOĆE
Cline tvrdi da smo se navikli da plaćamo manje i uzimamo više.
- Američke porodice troše 1700 dolara godišnje na odeću, a nacija kupi oko 20 milijardi odevnih predmeta godišnje - kaže.
 
MNOGO STVARI, A MALO PRODAVNICA
Iako smo preplavljeni odećom, izbor radnji se drastično smanjio jer industrijom dominiraju ogromni globalni lanci zbog kojih je sve manje prostora za male prodavnice i šarmantne butike.
 
POLIESTER JE GLAVNI
Poliester je postao dominantna tkanina. Kvantitet je pobedio kvalitet.
 
SAMO KRPE POJEFTINJUJU
Iako su cene stanovanja, obrazovanja, zdravstvene zaštite i većine drugih osnovnih životnih potreba stalno u porastu, cena odeće generalno stalno opada.
 
ŠIVENJE JE SUPER KUL
Cline tvrdi da je kupovina odeće dovela do nestajanja obrtništva. Ona tvrdi da je u modnoj industriji naglasak na brzini i smanjenju troškova proizvodnje pretvorio odeću u predmete za jednokratnu upotrebu.
Zato ona smatra da bi svako trebao da šije svoju odeću i da dobro razmisli o količini kupljenih stvari.
 
 
Izvor:  www.zena.blic.rs