Zanimljivosti
07.05.2014.

Ima se, može se: Amerika troši 60 milijardi dolara godišnje na ljubimce!

Od 1996. godine, od kada Američka asocijacija proizvođača hrane za ljubimce statistički prati koliko u SAD građani troše novca za potrebe svojih ljubimaca, ova privredna grana nije zabeležila gubitak. Te godine Amerikanci su za svoje ljubimce potrošili 21 milijardu dolara.
 
Najviše novca prosečna američka porodica, koja ima najmanje jednog ljubimca, prošle godine odvajala je za hranu, i to ne bilo kakvu hranu već onu sa malim procentom kalorija, oslobođenu od glutena, koja ne izaziva alergije i tako redom. Ostali troškovi su raspodeljeni na veterinarske usluge, posebnu opremu, odeću, igračke, frizere, trenere, dadilje, šetače, čak i nakit i druge luksuzne sitnice. Ovaj veliki uspon ove sada već moćne privredne grane koja servisira kućne ljubimce, stručnjaci vide u promeni statusa pasa i mačaka poslednjih decenija, koji su se iz dvorišta uselili u dnevne boravke svojih vlasnika. Zanimljiv podatak je i da, ono što je trenutno misaona imenica za vlasnike ljubimaca u Srbiji, Amerikanci koji imaju kućne ljubimce na osiguranje istih godišnje potroše blizu milijardu dolara. Sve to govori o činjenici da tamošnji vlasnici svoje kućne ljubimce gledaju kao na sopstvenu decu, tako da i za njih biraju samo ono najbolje i ne trude se da štede mnogo po tom pitanju. Prema zvaničnim podacima kada je reč o registrovanim ljubimcima u SAD trenutno postoji 95 miliona mačaka, 83 miliona pasa, 20 miliona ptica, osam miliona konja i 158 miliona riba.
 
Izvor: Ljubimci Telegraf/Foxnews.com
 
Kuda u kupovinu savet: Prilikom kupovine opreme za Vaše kućne ljubimce, najbitnije je da bude od kvalitetnih materijala. Međutim, to ne znači da mora da bude i skupa.
 
Kuda u kupovinu preporuka: Ako imate kućnog ljubimca u kući mi ne moramo da Vam kažemo kako je "zabavno" kada počne da im opada dlaka! Srećom sada je tu Shed Ender - češalj za skidanje dlaka kog će Vaš ljubimac prosto obožavati! Shed Ender ima lep gumeni rukohvat i metalne zube koji su veoma blizu jedan drugog. On otklanja dlake tamo gde drugi češljevi ne mogu. Shed Ender otklanja stare i mrtve dlake i omogućavama Vam da otkrijete noviju i sjajniju dlaku Vašeg ljubimca. Shed Ender radi brzo i nežno na svim rasama pasa i mačaka.