Zanimljivosti
23.04.2014.

Sedam neverovatnih stvari prodatih na eBay-u

Od kako je eBay osnovan 1995. godine, više od tri milijarde najrazličitijih predmeta prodato je preko ovog online servisa za aukciju, a neki od njih zaista su daleko neobičniji od ostalih.
 
1. Rukom pisano pismo Alberta Ajnštajna
 
Početna cena: $3 miliona
Prodato za: $3,000,100
 
Čuveni fizičar je 1954. godine Eriku Gutkindu poslao ovo pismo u kom brani svoje poglede na religiju, nauku i ljudsku prirodu, a šest decenija kasnije ono je postalo medijska senzacija kada je dospelo u prodaju.
 
2. Originalni Hollywood znak
 
Početna cena: $300,000
Prodato za: $450,400
 
Dan Bliss, prvobitni vlasnik ovog znaka napravljenog davne 1923. godine, dao je na prodaju džinovska slova koja su nadgledala Los Anđeles, a koja su novim zamenjena tokom osamdesetih.
 
3. Komadić planete Mars
 
Početna cena: $450,000
Prodato za: $450,000
 
Parče Crvene planete koje je čudnim svemirskim putevima uspelo da dođe do Zemlje jedno je od 132 za koje je poznato da je došlo baš sa Marsa, a prodato je 2003. godine.
 
4. Nova vrsta morskog ježa
 
Početna cena: $9.50
Prodato za: $138.00
 
Šaroliko morsko stvorenje, Coelopleurus exquisitus, može se – umesto u morskim dubinama – naći i na internetu. Simon Coppard iz londonskog Natural History muzeja tvrdi kako prodati primerak dolazi od vrste koja nije od ranije poznata nauci.
 
5. Toskansko selo Pratariccia
 
Početna cena: $5 miliona
Prodato za: $3.1 milion
 
Nedaleko od Firence, ovo selo sastoji se od 25 kuća, a vlasnici su preko agenata za nekretnine pokušali da prodaju svoje imanje mnogo puta. Iako su u tome naposletku uspeli preko eBay-a, bilo je to za dva miliona dolara manje nego što su očekivali.
 
6. Grad Bridgeville u Kaliforniji
 
Početna cena: $750,000.00
Status: Dva puta prodat
 
Anonimni biznismen kupio je ceo celcati za grad za nešto manje od dva miliona 2002. godine, ali kada je došao na lice mesta, odustao je od svoje ponude videvši da je u pitanju rupa. Bridgeville je te godine ipak pronašao drugog kupca, koji je njegov vlasnik postao za pola miliona dolara manje.
 
7. Smisao života
 
Početna cena: $0.01
Prodato za: $3.26
 
U opisu ovog metafizičkog predmeta na prodaju stajalo je: „Pronašao sam smisao postojanja i srećan sam da ovu informaciju podelim sa onim ko bude ponudio najviše novca.“ Međutim, i prodavac i kupac ostali su anonimni i nikom nakon transakcije nisu otkrili tajnu života vrednu tri dolara.
 
 
www.citymagazine.rs