Zanimljivosti
15.08.2010.

Nežniji pol preuzeo vođstvo među kradljivcima sitnih stvari u trgovinama

 

U beogradskoj policiji primećuju da u tašnama i džepovima dama sve češće završava neplaćena roba.

 

Prema rečima Nataše Numanović, iz lanca trgovina “Idea”, prodavci ovog leta, ipak, nisu primetili veći broj krađa nego ranije. Nema jasnog profila kada su kradljivci u pitanju. Jer, svi su različitog uzrasta i socijalnog profila.

 

 
KAMERA SNIMA
POSTOJE i trgovci koji se trude da kradljivci ne prođu nekažnjeno. Tako u mnogim velikim supermarketima poslovna politika nalaže da svaki lopov mora biti predat policiji. Savremene kamere omogućavaju da se jasno snimi lik sumnjive mušterije kao i sam čin krađe. Kradljivca najčešće puštaju da prođe pored “kase” sa plenom u džepu, kako bi dokazali da nije platio robu. Obezbeđenje ih, potom, zaustavlja, utvrdi da nemaju račun, oduzima robu i poziva patrolu policije.

 

- Sa naših rafova najčešće nestaju alkoholna pića, kozmetika i slatkiši - navodi Numanovićeva. - Brašno, šećer, mleko ili meso nisu česta meta kradljivaca. Naši radnici budno motre kako bi sačuvali prodavnice, a većina objekata ima sistem tehničke zaštite. Sigurnosne kamere nam pomažu da otkrijemo lopove. Ako problem sa kradljivcem ne može da reši obezbeđenje, pozivamo policiju.

 

Koliko god složene zaštite od krađe prodavci koriste, kradljivci uvek traže načine da ih prevaziđu. Na podu garderobe jednog butika u centru Beograda, dve sive plastične zakačke protiv krađe. Za zaštitnu iglu koja ga drži pričvršćenog za majicu zakačen komad - tkanine. Prodavačice pričaju da najčešće lepo obučene dame unesu po pet komada odeće na probu, a kasnije im vrate samo tri.

 

- Makazama iseku odeću da skinu zaštitu, kako se ne bi oglasio senzor na izlazu iz radnje - kaže jedna od prodavačica. - Kako li posle nose takvu majicu sa rupom? Imamo često posla i sa veoma bahatim lopovima. Uđu u butik, uzmu sa vešalica majice i košulje, i išetaju iz radnje. Ne boje se ni sigurnosnih kamera, ni alarma.

 

 
 
MILIJARDE U DŽEPU 
DOK u Srbiji ne postoji tačan podatak o tome koliku vrednost robe kradljivci strpaju u džep, Nemci su izračunali da im je lane ukradeno - dve milijarde evra! Institut za istraživanje trgovine u Kelnu izračunao je da svakog dana oko 100.000 “mutnih” mušterija prođe pored kase i, u proseku, prisvoji 63 evra.
 

 

Kako pričaju u policiji, primećeno je da sve više imućnih dama biva uhvaćeno sa neplaćenom šminkom.

 

- Kradu se najviše sitniji predmeti koji mogu da stanu u džep - objašnjavaju u policiji. - U velikim hipermarketima krađe su ređe, jer su objekti dobro pokriveni kamerama i obezbeđenjem. Na udaru su uglavnom parfimerije, butici i prodavnice pokućstva. Sve više je sredovečnih gospođa i dama koje kradu kozmetiku. Kada ih uhvati obezbeđenje, “izvlače” se na šarm, pa neretko i odu sa “plenom”. Sada je manje prijava za sitnije krađe, jer čuvari prodavnica to najčešće sami rešavaju. Međutim, ima i revnosnih, koji lopove zadrže do dolaska policije.

 

Pričaju beogradski “plavci” i da je manje kleptomanije. Zakon je, inače, popustljiv prema kradljivcima. Policija zato reaguje po službenoj dužnosti tek kad je šteta veća od 15.000 dinara. Za svaki manji “plen” prodavci sami moraju da podnesu tužbu.

Izvor: Novosti