Saveti za dobru kupovinu
08.02.2015.

Prazni džepovi obaraju cene šnicle

Ovo je najčešći odgovor novosadskih mesara na pitanje da li će obarati cene svinjetine s obzirom na značajan pad cena žive vage.
 
Uglas su rekli da cene spuštaju i zbog sve lošijeg prometa i osetnog pada kupovne moći potrošača. 
 
"Trenutno imamo akciju pa je kilogram svinjskog buta 345 dinara, a bio je 355 dinara. Kilogram svinjskog vrata smo s 315 dinara spustili na 220. Pratimo cene kod naše konkurencije, tako da nismo jedini koji redovno korigujemo cenovnike", rekao je prodavac u jednoj od mesara, koga je više od cenovnih kretanja na tržištu zaintrigiralo to što, kako kaže, meso više nema ko da kupi. 
 
"Osetno je pao promet. Po mojoj proceni – čak i četrdeset odsto u odnosu na godinu ili dve ranije. Sve su veći vremenski intervali kada nam niko ne uđe u radnju, a kupuju se uglavnom proizvodi lošijih, odnosno jeftinijih kategorija. A ako se pazare šnicle, onda to budu dve ili tri, ili merimo po 100 grama mlevenog mesa, a domaćice kažu da će dodati više soje i namočenog hleba pa napraviti ćufte. Dok su bili praznici, i dok se spremalo meso za sušenje, bilo je i pazara, a sada je sve stalo". 
 
I zvanični podaci kažu da su svinjetina, ali i druge vrste mesa, u radnjama pojeftinile. Po izveštaju Ministarstva trgovine, za godinu dana cena svinjskog mesa je pala 9,6 odsto, piletine 6,9, dok je junetina bila jeftinija 2,4 odsto. 
 
U velikim marketima cene svinjskog mesa više su nego u mesarama, a kako su nam rekli trgovci, za sada od dobavljača nemaju najave pojeftinjenja. 
 
"Mi organizujemo akcije pa tako kilogram svinjskog buta košta 399 dinara, što je jeftinije gotovo sto dinara po jednici mere nego prethodne nedelje", rečeno je u novosadskom marketu. 
 
Farmeri su još nezadovoljniji od mesara jer je cena žive vage tovljenika pala na 110 dinara kilogram, što je za njih čist gubitak. Problem u otkupu tovljenika u Srbiji trebalo bi relativno brzo da se reši jer je došlo do pada njihove cene, što će uticati na domaće klaničare da svinje pazare ovde a ne u inostranstvu, smatraju u Privrednoj komori Srbije. 
 
Sekretar Udruženja za poljoprivredu u PKS-u Nenad Budimović izjavio je juče da je domaća svinjarska proizvodnja pretrpela udarac zbog uvoza tovljenika iz Evrope po nižim cenama, koji je 2014. više nego dupliran u odnosu na godinu pre. 
 
"Po podacima PKS-a, u Srbiju je lane uvezeno oko 18.000 tona svinjskog mesa i 330.000 grla svinja, što je 33.000 tona „žive vage”, odnosno 15.000 do 16.000 tona mesa", naveo je Budimović. 
 
On smatra da bi eventualno uvođenje prelevmana na uvoz svinja moglo sprečiti nastavak povećanog uvoza, ali i dodaje da je to već zakasnela mera jer je takva situacija rezultat onoga što se dešavalo u septembru, oktobru, novembru i decembru.
 
Izvor: b92/Dnevnik