Saveti za dobru kupovinu
16.01.2015.

Stil koji ne bledi vremenom: Isplativa kupovina

Nikad završeni krug mode stalno se vrti. Svaka era ima svoj veliki povratak. Nema decenije koja stilom i oblačenjem ne vraća neku prethodnu, dovoljno vremenski udaljenu. Dok veliki broj dizajnera „reciklira“ stare stilove u novom ruhu i donosi nove kolekcije sa starim motivima, modno osvešćeni kupci prave poslastice vide u unikatnim komadima iz tuđih ormana. Jer, odeća koja zaista potiče iz prošlih vremena a i dalje sjajno izgleda, mora biti i kvalitetnija. Još važnije, naći dva ista komada koja stižu iz nečijeg ormana skoro je nemoguće, i jedinstvenost je garantovana. Iako je second hand kao polovna odeća uglavnom jeftinija, vintage podvrsta može biti veoma na ceni. Naročito ako je prethodni vlasnik slavnog imena. Nekad je prestiž naći se u tuđim cipelama.
 
VINTAGE ILI SECOND HAND?
 
Vintage odeća je skoro uvek Second Hand, ali Second Hand u većini nije Vintage. U čemu je razlika? Odeća iz druge ruke, odnosno polovna, jeste sva ona koja ne dolazi direktno iz proizvodnje već ima prethodnog vlasnika. Ona može biti i juče proizvedena, kupljena i već u preprodaji. Za Vintage su stroži kriterijumi.
 
Mora postojati vremenska distanca od njenog nastanka. Kolika ona mora biti, različita su mišljenja. Većina vintage smatra odećom koja je stara barem 25 godina, dok su drugi manje strogi. Univerzalno je da vintage pripada nekoj drugoj, prošloj epohi. U svetu mu sve više raste cena, pa i preko četvorocifrenih iznosa. Kod nas je vintage look još uvek veoma isplativ ili relativno pristupačan, ali i sve više in.
 
U ČEMU JE RAZLIKA
 
Nekad je veoma teško odrediti razliku između vintage odeće i one koja je „samo“ second hand. Ipak, ta razlika umnogome određuje cenu i treba znati šta se plaća i koliko zaista vredi. Svaka era ima specifične karakteristike i samo one mogu govoriti da li je vintage zaista vintage ili nedavna reprodukcija. Etikete i dugmad su prvi pokazatelj kad je komad izrađen.
 
Plastični rajsferšlusi počeli su da se izrađuju tek negde osamdesetih godina prošlog veka, dok je metalna dugmad na košuljama došla sa devedesetima. Odeća koja datira pre šezdesetih godina prošlog veka u većini je bolje izrade, od kvalitetnijih je materijala i izrađena je s većom preciznošću. Pravi poznavaoci tačno znaju u kojoj eri je šta bilo u modi, od kojih materijala i na koji način se izrađivalo.
 
VODIČ KROZ EPOHE
 
Dvadesete godine prošlog veka bile su vreme šiparica: isticanje tankih silueta, mnoštvo perlica i vezova, duži krojevi i divni materijali. Tridesete, zahvaljujući rastućoj popularnosti filmskih zvezda, u svetlu su glamura i pariske mode: večernje haljine, elegancija i ženstvenost. Drugi svetski rat donosi pragmatizam, improvizaciju i trajnost materijala i izrade, pa su uredni krojevi i boje uniformi (plava, crna i braon) atmosfera četrdesetih.
 
Rock’n'roll je obeležio pedesete u kojima su se kratkim suknjama, razigranim haljinama, bolerima i kardiganima, slavili mladost i život, kao i uticaji različitih kultura. Od jakih linija Jackie O odela, do Twiggynih mini-suknjica, šezdesete uvode boje, psihodelične paterne i jak modni izražaj. Sedamdesete produžavaju hipi eru, duge su suknje i kratki topovi, a probijaju se i stilovi supkultura kao što su punk i disco. Šljaštave i izražajne osamdesete sve ovo naglašavaju do granica ukusa i uvode mnoštvo veštačkih materijala. Devedesete malo smiruju stvari, sa svojim casual chic i neizostavnim baggy komadima.
 
SECOND HAND RADNJE
 
Iako su u zapadnom svetu apsolutni hit, second hand radnje kod nas su još uvek svojevrsan tabu. Na Zapadu su sve više na meti onih koji se kasnije šepure dobrim ulovom po smešnim cenama. Kod nas, većina i dalje na polovnu robu gleda kao na nešto manje dostojno. Ipak, nismo imuni na modne trendove, i broj onih koji smatraju da se u ovim radnjama mogu naći fenomenalni i jedinstveni komadi, često firmirani a po daleko nižim cenama, povećava se. Samim tim, i sam kvalitet ovih radnji, robe i ponude u njima, poboljšava se.
 
SHOPPING NA OTVORENOM
 
Pored specijalizovanih radnji za polovnu i vintage robu, zlatne koke dobrog ulova su pijace. Potrebno je imati dobro oko, strpljenje za prevrtanje po gomilama, a poželjno i umeće pregovaranja. Shopping je na njima vizuelno manje privlačan, nema urednih i lepo naslaganih rafova, klimatizovanih prostorija, (prijatne?) muzikice i šetnjica u sjaju tržnih centara. Ipak, sjajno očuvana Levis teksas-jakna za 300 dinara ili letnja haljinica za 200 dinara, odlična su motivacija. Naročito onima koji uživaju u životu, vrevi i toplom razgovoru ovih gradskih duša.
 
KALENIĆ I NAJLON
 
Beogradski rudnik polovnih stvari je, naravno, Kalenić pijaca. Pored brojnih tezgi s odećom ili rasprostretih prodajnih čaršava za one hrabrije, tu su i razne antikvarske đakonije. Hipsterska meka, svi ljubitelji retro stila morali bi da posete Kalenić pijacu, dok je u Novom Sadu pravac Najlon pijaca.
 
VINTAGE SHOP ŠMIZLA
 
Second hand, vintage, hippie, chic, kitsch i demode, svi ovi pridevi kriju šarm znan ljubiteljima retro stila. Šmizla je već dvadeset godina u srcu Beograda, na Vračaru. Kupci su uglavnom mladi umetnici i svi oni koji vole drugačije i originalno da se oblače, domaći ili strani. Stvari iz ove radnje ekranizovane su na preko 60 različitih filmova, spotova, TV emisija, a naravno, krasile su i pozorišne daske. Vintage shop Шмизла nudi odeću sa samog početka 20. veka sve do njegovog kraja, kao i široki izbor naočara koji radnju proslavljaju na svetskom nivou.
 
RECIKLAŽA: IZNAJMI POLICU U REGALU
 
Svi volimo shopping i nove krpice. Ali kuda sa starim? Retki su oni bezgrešni koji nikad ne kupe ono što im ne treba, a i svi mi u određenim komadima više ne vidimo sebe i samo ih premeštamo po ormaru. Većina domaćih second hand radnji robu nabavlja iz inostranstva i ne otkupljuje ovde. U okolini Đeram pijace otvorena je prva i jedinstvena radnja u zemlji, Regal. U njoj je moguće kupiti i prodavati polovne stvari. Vešalicu ili policu iznajmite na nedelju dana ili duže, po ceni od 200 dinara i naviše. Zakupci sami određuju cenu robe, kao i šta žele da izlože. Ponuda je šarenolika i stalno se menja, a cene od simboličnih do onih za koje se zaista isplati „reciklirati“.
 
KREATIVNI DUĆAN RETRO CHIC
 
Posle višegodišnjih promena lokacija, Retro Chic se stacionirao u pravoj formi radnje, u Euro Centru (pasaž Makedonske).
 
Kreativni dućan ujedno je i Udruženje dizajnera, pa čitava ponuda odiše jakim dizajnerskim potpisom i retro inspiracijom. Autentični vintage odevni predmeti u društvu su novih stvari rađenih po starim krojevima i s retro motivima. Kuća originala i autorskih radova, Retro Chic nudi i veliki izbor antikvarnog nakita. Na policama se može naći i po koja retka starina, redizajnirani odnosno reciklirani odevni i upotrebni predmeti, predmeti za kuću, kao i prirodna kozmetika.
 
ČOVEK ČINI ODEĆU
 
Jane Doe je radnja čije ime simbolično označava da stvari gubitkom vlasnika gube i identitet, i da novi vlasnik unosi i novi život u odevni komad koji nosi. Vintage & Design shop u svojoj ponudi ima unikatne komade odeće i originalne predmete za pokućstvo. Takođe, u ponudi su i redizajnirani vintage komadi, kao i modeli mladih dizajnera inspirisanih vintage erom.
 
Izvor: City Magazine