Saveti za dobru kupovinu
12.12.2014.

Kako kreirati bužet za novogodišnje poklone (a ne bankrotirati)?

Imajući to u vidu, vrlo je važno izraditi strategiju budžeta i pridržavati je se:

 

Strategija No 1: Odvajanje po malo sa strane 
 

Bilo da otvarate račun u banci posebno za ušteđevinu za ovu svrhu, bilo da odvajate novac za ovu 
namenu u koverti ili planirete da iskoristite procenat svojih prihoda iz novembra i decembra za novogodišnje kupovine poklona, vrlo je važno da podesite limit budžeta i utvrdite precizan plan kupovine svih vaših božićnih poklona i novogodišnjih paketića – i to, bez prekoračenja ovog budžeta!
 
Strategija No 2: Kupovina tokom cele godine 
 
Dobra ideja je da tokom cele godine šopingujete poklone za Novu godinu i Božić, odvajajući po malo svakog meseca. Tako možete da izdvojite deo mesečnih primanja za poklone ili sačuvati novac za kasnije. Oni koji obavljaju novogodišnji šoping na ovaj način, ne samo da drže budžet pod kontrolom, već takođe nemaju stres koji izaziva last minute šoping. Ova metoda zahteva da već nakon ovih praznika počnete da štedite za sledeću godinu i sigurno nećete biti u prilici da nemate šta da poklonite ili da bankrotirate!
 
Strategija No 3: Bonusi i 13. plata
 
Ovo je jako zanimljiv pristup u određivanju novogodišnjeg budžeta za poklone. Oni koji dobijaju bonus ili 13. platu mogu da baziraju svoj bužet za poklone u odnosu na to koliko su nagrađeni za svoj rad. Ovo može da bude jako dobra strategija zato što ne iziskuje mesečna izdvajanja za poklone. Međutim, ako ovi bonusi nisu garantovani postoji rizik da ostanete razočarani.
 
Strategija No 4: Kupovina uz pomoć kreditne kartice
 
Planiranje budžeta je posebno važno za one koji planiraju da plaćaju kreditnom karticom. U slučaju korišćenja kreditne kartice možete uštedeti tako što ćete novac koji trošite na novogodišnji šoping proširiti na celu godinu, a rate izmirivati na vreme kako biste izbegli kamatu. Ali obavezno, pre nego što krenete u kupovinu, proverite koliko imate sačuvanog novca i odredite limit. Iako koristite kreditnu karticu, dobićete veliki račun narednog meseca! Zato vodite računa da na kartici imate dovoljno sredstava da otplatite dug u celosti i izbegnete plaćanje kamate na dug.
 
…I na kraju zapamtite jedno!
 
Pre novogodišnje kupovine napravite listu osoba, listu poklona i oderedite limit. Čak i kada to uradite često se desi da idete preko budžeta kada je kupovina poklona za najdraže u pitanju. U tim trenucima važno je da izbegnete da idete predaleko izvan limita budžeta. Može se desiti da potrošite previše novca na jednu ili dve osobe, ali možete napraviti finansijski balans tako što ćete kupiti nešto manje skupe poklonenego od planiranih za nekoliko drugih osoba sa liste.
 
Izvor: www.dailyknowledgetree.com