Saveti za dobru kupovinu
16.07.2014.

Kako očistiti računar od prljavštine i prašine?

Sigurno vam se bar jedanput desilo da se vaš laptop ili kompjuter zagreva u predelu tastature, da bude vreo i da se oseća miris plastike ili da se gasi posle par minuta rada? Kod vašeg gedžeta dolazi do pregrevanja vitalnih čipova jer su zapušeni otvori za ventilaciju i izbacivanje vrućeg vazduha. Tokom rada vaš računar mora da se hladi ventilatorima koji uvlače spoljašnji vazduh zajedno sa prašinom koja se nakuplja u velikim količinama u kućištu i hladnjacima za procesor, grafičku karticu, napajanje i ostale komponente. Sve ovo može dovesti do ozbiljnog kvara na vašem računaru. U tom slučaju potrebno je što pre očistite računar da ne biste izgubili vitalne podatke.
 
Pročitajte 5 top saveta kako da smanjite štetu i sami očistite vaš računar:
 
1. Ugasite računar i sve periferne uređaje (monitor, tastatura, miš, štampač, itd.) otkačite s njega.
 
2. Počnite čišćenje od monitora. Većina korisnika danas ima LCD monitor, a on se ne sme čistiti sredstvima za pranje stakla niti bilo kakvim agresivnim sredstvima. Najbolje je kupiti maramice za tu namenu ili neko sredstvo baš namenjeno čišćenju LCD monitora. U nedostatku toga poslužiće i malo vode. Ako za brisanje koristite neko specijalno sredstvo, njega bi trebalo naneti na čistu pamučnu krpu i onda njome obrisati ekran. Plastika monitora može se čistiti vlažnom krpom ili takođe specijalnim sredstvom za tu namenu.  
 
 
3. Tastaturu prvo treba okrenuti naopačke da ispadne sva prljavština i prašina koja je uglavljena između tipki. Za izvlačenje one upornije prašine koristite Super Clean, magičnu gumu za čišćenje tastature. Napravljena od specijalnih materijala, odlikuje je velika elastičnost i apsorbovanje prljavštine. Stoga, na veoma lak način možete očistiti sve šupljine na tehničkim uređajima. Druga varijanta je da upotrebite Moćan mini USB usisivač za tastaturu. Ovaj moćan mali usisivač, koji se napaja putem USB priključka u Vašem računaru, je odlična i zabavna stvar, koja će sa lakoćom očistiti sve mrvice i prašinu sa Vaše tastature, monitora, kulera, laptop-a, radnog stola ili mobilnog telefona.
 
 
4. Prilikom čišćenja novijih miševa vrlo je važno očistiti zaštitu optičkog senzora, jer se tamo lako kupi prljavština, što direktno utiče na samu funkcionalnost miša. Oni koji imaju stare miševe s kuglicama moraće da ih rastave i izvade kuglicu, pa da je očiste, kao što će morati i da očiste točkiće koje kuglica rotira – dobar alat za to su štapići s vatom ili čačkalice. Čačkalica može da posluži i za čišćenje kanala oko tastera miša.
 
 
5. Najosetljiviji deo posla je čišćenje unutrašljosti kućišta računara. Otvorite kućište i krupnu prašinu pokušajte da pokupite malim usisivačem s potpuno smanjenom snagom, a posle toga prašinu s teže dostupnih mesta izduvajte kompresovanim vazduhom. Ako ima puno prašine, ponovite korak s Moćnim malim usisivačem. Prilično je važno da pročistite ventilatore, jer oni ne smeju da prestanu da rade, a najviše su izloženi prašini. Nemojte koristiti nikakva tečna sredstva za čišćenje u unutrašnjosti računara i dobro pazite na kablove, kao i na to da ništa u unutrašnjosti kućišta ne dirate rukama, jer statički elektricitet na vašim rukama može izazvati kvar na elektronskim komponentama računara.
 
Izvor: Krstarica