Nagradne igre
06.01.2017.

Velika nagradna igra počinje! Od fiskalnih računa do vrednih nagrada!

Čekaju nas vredne nagrade - putovanja, atomobil, stan...

U nagradnoj igri "Uzmi račun i pobedi", koja je počela 1. januara, svako ko prikupi najmanje deset fiskalnih računa može da se nada vrednim poklonima, poput putovanja po zemlji i u inostranstvo, automobila ili stana u Beogradu.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić izjavila je danas Tanjugu da će nagradna igra sakupljanja fiskalnih računa biti samo jedna u nizu aktivnosti predviđenih Nacionalnim planom za borbu protiv sive ekonomije, a koja treba da doprinese razvoju svesti da se novac od plaćenog poreza vraća građanima.

Ona je objasnila da je skupljanje računa počelo 1. januara, a slanje će početi od 1. februara i svaki račun mora da bude na iznos od najmanje 100 dinara.

"U prvih mesec dana ne šaljete račune. Pravo na učešće u nagradnoj igri imaju svi građani koji skupe više od deset fiskalnih računa, ili deset slipova, ako plate platnim karticama, bezgotovinski. Svi će moći da šalju besplatno, kovertama koje se nalaze u poštama Srbije, a koje su već adresirane".

U nagradnoj igri "Uzmi račun i pobedi", koju priređuje Ministarstvo finansija, planirano je da bude ukupno četiri izvlačenja, koja će biti organizovana jednom nedeljno, tokom marta i početkom aprila.

"Dodeljivanje nagrada biće na svakih deset dana, do 2. aprila, kada će biti dodeljena najveća nagrada, odnosno stan u Beogradu", rekla je ministarka.

Kako je objasnila, nakon toga uslediće pauza, jer Zakon o nagradnim igrama propisuje da one mogu da traju samo mesec dana, da bi zatim počeo drugi krug nagradne igre.

"Odmah ćemo sa svim relevantnim partnerima u Vladi Srbije, sa Ministarstvom finansija i Poreskom upravom, da pratimo da li postoje i kakvi su rezultati te nagradne igre i da li je veća poreska disciplina".

Paralelno sa nagradnom biće organizovano i takmičenje opština i gradova u broju prikupljenih fiskalnih računa i slipova, gde će nagrada za najaktivnije lokalne zajednice biti besplatna vaj-faj zona.

Kriterijumi za izbor najatraktivnijih lokalnih zajedica biće broj prikupljenih fiskalnih računa u odnosu na broj stanovnika i prosečna zarada na teritoriji lokalne samouprave, kako bi se eliminisale razlike u veličini i kupovnoj moći među opštinama i gradovima.

Za razliku od pre nekoliko godina, kada su uvođene fiskalne kase i kada je postojao broj telefona na koji su građani mogli da prijave trgovca koji ne izdaje fiskalni račun, ovog puta o tome nije bilo reči, dodala je ministarka i istakla da je nagradna igra samo jedna od niza aktivnosti koje su predviđene Nacionalnim planom za borbu protiv sive ekonomije.

"Ima puna implementacija Zakona o inspekcijskom nadzoru, koji je već dao prilično dobre rezultate, primena Zakona o radu, koji se bori priotiv crnog tržišta rada i neprijavljivanja radnika, reforma Poreske uprave i njeno ojačavanje zapošljavanjem dodatnih 100 poreskih inspektora".

U 2017. i 2018. Vlada Srbije pokušaće građanima da objasni zašto je važno da uzimaju fiskalne račune, rekla je Brnabić.

"To je jedini način, kada platite uslugu koju svakako plaćate, da se deo od te ukupne cene vrati vama, kroz budžet Srbije, penzije, socijalna davanja, kroz izdvajanje za bolnice i škole", rekla je i podvukla da se tako uvodi veća poreska svest i poreski moral.

Prvog dana 2017. zvanično je počela Godina borbe protiv sive ekonomije, a jedna od aktivnosti je i nagradna igra prikupljanja fiskalnih računa i slipova u kojoj građani mogu da osvoje vredne nagrade, saopštilo je resorno ministarsto.

U nagradnoj igri mogu da učestvuju svi punoletni građani sa previbalištem ili boravištem na teritoriji Srbije.

U okviru Godine protiv sive ekonomije Vlada Srbije sprovešće edukativnu kampanju i čitav niz mera za suzbijanje nelegalne trgovine i neprijavljenog rada.

Izvor: mondo.rs