Kupoholičarske vesti
02.08.2010.

Na jesen poskupljuju hleb, benzin, struja, prevoz, komunalije...

 

 

 

Predsednik Unije pekara Zoran Pralica kaže da je sada već izvesno da će doći do korekcije cene hleba. "Raspon cene hleba sada se kreće između 32 i 40 dinara. Možemo da očekujemo da će hleb vrlo uskoro koštati od 35 do 40 dinara, a nešto kasnije će ići i na 45 do 50 dinara. Suština je da pekarski proizvodi i hleb moraju da poskupe", navodi Pralica.

 

Ako je suditi po najavama, poskupljenja neće zaobići ni druge prehrambene proizvode. Slobodan Petrović, generalni direktor Imleka, istakao je da,ukoliko evro nastavi da skače,treba očekivati da će mleko i mlečni proizvodi ove kompanije poskupeti u avgustu ili najkasnije u septembru.

 

Poskupljenjima doprinosi i to što su više puta od početka godine poskupeli energenti, a najavljuju se i više cene struje i komunalnih taksi. 

 

"Kupovna moć je opala između 20 i 40 odsto od početka godine. To se odrazilo na promet u pekarama, koji je manji upravo za taj raspon. Kurs evra koji će ubrzo otići na 110 dinara tera nas na veće cene. Ukoliko se ne bi desilo poskupljenje hleba, uskoro bi oko 20.000 do 30.000 ljudi iz ove branše ostalo bez posla. Pekarska industrija trenutno radi na rubu egzistencije", upozorava Pralica. 

 

I benzin će uskoro dobiti novu cenu, pa predsednik Udruženja vlasnika privatnih benzinskih stanica Milan Rakić ističe da su se stekli svi uslovi za poskupljenje i objašnjava da, "s obzirom na to da je kurs dolara otišao nagore i da će prosečna cena barela biti oko 78 dolara, za desetak dana će se steći uslovi za višu cenu goriva. Očekujem da će cena benzina biti viša za 4,5 odsto".

 

"Takođe, poskupljenje je uslovio i pad prometa od 50 odsto na benzinskim pumpama.Potrošači se zbog visokih cena u Srbiji okreću okolnim tržištima, gde kupuju jeftinije. Tu pre svega mislim na Republiku Srpsku i Kosovo, dok oni koji su blizu Rumunije i Bugarske odlaze na tamošnje tržište. Veliki problem je što u Srbiji nadležni ne umeju da izbalansiraju cene, a ni akcize. Tako da će i cena gasa otići naviše", poručuje Rakić.

 

 

 

Iz Elektroprivrede Srbije kažu da će na jesen tražiti poskupljenje struje. Direktor sektora za odnose sa javnošću EPS-a Momčilo Cebalović najavljuje da će Vlada Srbije odlučiti koliko će tačno struja poskupeti. 

 

"Ne zna se još uvek u kom procentu će cena biti povećana. Ali da struja treba da poskupi, treba. Mi ćemo taj zahtev uputiti na jesen",0 kaže Cebalović. 

 

Da je cena prevoza već trebalo da bude viša, ocena je direktora Laste Velibora Sovrovića. On kaže da će prevoznici, ukoliko domaća valuta nastavi da slabi, biti primorani na poskupljenje. "U tom slučaju, trudićemo se da cene prevoza ne odu više od 10 odsto", kaže Sovrović. 

 

Ekonomista Ivan Nikolić, saradnik biltena „Makroekonomske analize i trendovi", naglašava da je u ovom trenutku teško proceniti koje će sve kompanije podići cene svojih proizvoda. "Budući da je kurs ključni inflatorni pritisak, inflacije će svakako biti. Tu je najbitnije koliko će država uspeti da iskontroliše cene struje i goriva, koji su važni inputi u proizvodnji", kaže Nikolić.

 

Izvor: Press