Istraživanja tržišta
18.03.2017.

Prvo istraživanje o navikama spavanja u regionu

Zbog ubrzanog tempa života noću spavamo sve kraće, ali trećina građana spava skoro sat vremena tokom dana.

•    JYSK i istraživačka agencija Hendal sproveli su istraživanje koje otkriva kako se spava u Srbiji i Hrvatskoj
•    Čak trećina stanovnikaima navikuda spava u popodnevnim satima
•    Kvalitetan dušek, naddušek i jastuk, kao i oprana i čista posteljina su osnovni preduslovi za kvalitetan san

Gotovo polovina stanovnika Srbije i Hrvatske starosti od 25 do 65 godina pozitivno ocenjuje kvalitet svog sna, pokazalo je istraživanje koje je tokom januara za JYSK sprovela istraživačka agencija Hendal. Ispitanici u obe zemljeističu da su kvalitetan dušek, naddušeki jastuk, kao i oprana i čista posteljina osnovni predusloviza kvalitetan san.

„JYSK ima dugogodišnju tradiciju kroz koju svojim kupcima nudi proizvode kojima mogu poboljšati kvalitet života. Kvalitetan san je važan segment naše svakodnevice, jer spavajući provedemo trećinu svog života, što je prosečno 220 000 sati. Zato smo, u saradnji s Hendalom, sproveli istraživanje koje će nam omogućiti da odgovorimo na želje i potrebe naših vernih potrošača na još bolji način. Osim kvalitetnih proizvoda koje kontinuirano dorađujemo, mi zaista živimo našu 'Customer first' strategiju, pa neprestano radimo i na edukaciji kako bi unapredili kvalitet života“, objasnila je Zvjezdana Novak, JYSK-ova menadžerka za prodaju i marketing.

Istraživanje je pokazalo da su ljudi svesnidaje za odmor optimalno osam sati sna, ali da zbog ubrzanog načina života većina nas tokom radne nedelje spava kraće, između 6 i 7 sati. Taj nedostatak sna nadoknađujemo vikendom i neradnim danima kada spavamo barem osam sati.

Zanimljivo je da smo uprkos ubrzanom tempu života ipak zadržali neke navike, poput popodnevnog spavanja. Naime, čak trećina stanovnika Srbije, većinom muškarci, ima navikuda spava u popodnevnim satima, u proseku oko 65 minuta. Podjednak broj ispitanika iz susedne Hrvatske takođe ima naviku da odspava popodne prosečno 50 minuta, a poslepodnevno spavanje češće je u Dalmaciji nego na zagrebačkom području i u severnoj Hrvatskoj.

Osam sati sna i odgovarajući dušek formula za kvalitetan san.

Po sprovedenom istraživanju, loš kvalitet sna se povezuje sa različitim tegobama koje ometaju svakodnevno funkcionisanje. Osim umora, više od polovine stanovnika Hrvatske najmanje jednom mesečno budi se sa bolovima u leđima ili vratu. Situacija u Srbiji je veoma slična, od tegoba koje se javljaju zbog lošijeg kvaliteta sna najčešći su bolovi u leđima i vratu koje na mesečnom nivou oseti više od 60% ispitanika.

„Osim optimalnih osam sati spavanja, za kvalitet sna važno je i da odaberemo adekvatan dušeki jastuk. Međutim, potrebno je i do nekoliko nedelja da se telo navikne na novi dušek, pa je jedan od najvažnijih uslova pri kupovini dušeka upravo mogućnost isprobavanja i ocenjivanja samog dušeka. Zato smo svim našim potrošačima omogućili da isprobaju JYSK dušeke iz GOLD linije i to u periodu od 100 dana. Ukoliko potrošač nije zadovoljan ima mogućnost da dušek vrati, a mi mu vraćamo novac“, napomenuo je Ruben Faarup Christensen, JYSK-ov menadžer kategorije dušeka za Centralnu Evropu.

Bamboo anatomski jastuk od memorijske pene

 
Prema istraživanju, dušek sa oprugama najpopularnijije tip dušeka i u Srbiji (30%) i u Hrvatskoj (40%). Ne iznenađuje ni podatak da čak 32% ispitanika iz Srbije spava na drugim vrstama podloge poput kauča na razvlačenje, dok u Hrvatskoj trećina stanovnika radije bira dušek sa memorijskom penom. 
 

Anatomski jastuk je omiljeni tip jastuka u Srbiji i u Hrvatskoj, a posebno ga vole žene. Osim anatomskog, volimo da spavamo i najastucima punjenim veštačkim vlaknom (Srbija 32%, Hrvatska 27%). Zanimljivo je da deo ispitanika i dalje voli da spava na jastuku punjenim perjem i to znatno više u Srbiji (28%) nego u Hrvatskoj (16%).