Istraživanja tržišta
25.02.2016.

Novi tržni centar uskoro na levoj obali Dunava

Radovi na izgradnji budućeg tržnog centra u Borči, investicija firme „MPC“ i biznismena Petra Matića, počeli su 21.februara. 

Radnici bagerima trenutno skidaju površinski sloj zemlje, kako bi očistili teren i pripremili ga za drugu fazu – kopanje temelja. Prva bi trebalo da bude gotova ovih dana, ako vremenske prilike dopuste, a ceo prostor će biti zagrađen i obezbeđen.


Na poljani u Centru pet, kod naselja Sivi dom, uskoro će na 12.000 kvadratnih metara nići moderan tržni centar – „Borča ritejl park“. Novi šoping mol neće imati spratove i podzemnu garažu, već će se prostirati na jednom nivou, poput „Zemun parka“. U sve prodavnice ulaziće se direktno sa parkinga, koji će imati oko 370 mesta.

Vrednost kompletnog projekta procenjena je na desetak miliona evra, ali je već sada izvesno da će Borčani na njegovo otvaranje morati malo duže da pričekaju pošto je prvobitno najavljeno za jesen ove godine. Ipak, čini se da je projekat malo „poguran“ pošto je u novembru 2015. obelodanjeno da je južnoafrička kompanija „Aterburi jurop“ postala vlasnik trećine „MPC propertisa“ koji drži sedam tržnih centara u našoj zemlji. Tom prilikom najavljena je izgradnja mreže tržnih centara u Srbiji i zemljama Balkana.

Tokom 2015. godine Beograd je postao bogatiji za dva tržna centra: prvo je između auto-puta Beograd-Novi Sad i Batajničkog druma otvoren „Zemun park“, a sredinom novembra i „Aviv park“ na Zvezdari.

U oba slučaja investitori su bili Izraelci koji žele da preuzmu primat među beogradskim šoping centrima.

Prstonica bi trebalo da bude bogatija za još dva tržna centra pošto je na Karaburmi pre nekoliko meseci počela gradnja „Beograd plaze“, prvobitno najavljivane kao „Višnjička plaza“. Završetak je planiran tokom 2017. godine, baš kao i drugog bisera TC „Rajićeva“, koji niče u samom centru prestonice i delo je izraelskih investitora.

Izvor: www.gradjevinarstvo.rs