Istraživanja tržišta
16.09.2015.

Inovativnom idejom do novca iz EU fondova

Osnovni uslov za konkurisanje za sredstva iz programa je da firma bude registrovana u Agenciji za privredne registre, potom da privrednici imaju inovativnu ideju, ali i želju da konkurišu.
 
Postoji nekoliko krugova prilikom konkurisanja za sredstva iz projekta "Horizon 2020" i ukoliko prođu prvi krug, privrednici mogu računati na oko 50.000 evra za pokretanje ili realizovanje svoje ideje.
 
U drugom krugu taj novac za razvijanje sopstvenog biznisa iznosi od 500.000 pa sve do dva miliona evra, ali se ističe kako je glavni uslov taj da proizvod mora da bude inovativan, ne na nivou Srbije, već na nivou celog sveta.
 
Mnogo je oblasti u kojima mala i srednja preuzeća imaju šansu da se okušaju, kao što su poljoprivreda, prehrambena industrija, medicina ili transport.
 
Dodaje se kako GIZ sprovodi projekat i podržava preduzeća iz devet opština iz Istočne Srbije, kojima i pomažu da napišu projekat i učine prvi korak i konkurišu za sredstva iz projekata.
 
Nikica Marinković iz nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ podseća kako su prema poslednjim podacima 44 firme uspele da uzmu novac iz projekata i zaključuje kako se na svaka tri meseca organizuju novi krugovi za dodelu sredstava ali da privrednici u suštini mogu u svakom trenutku da prijave svoju ideju.
 
www.bizlife.rs