Istraživanja tržišta
10.07.2015.

Kakve cene vas čekaju na beogradskim pijacama?

Da li vam se nekad dogodilo da u istom danu, na dva različita mesta, za jednu voćku vidite dve potpuno različite cene? Naime, došli smo u situaciju da na primer kilogram breskvi na pijaci na Zvezdari košta u proseku od 30 do 60 dinara, dok na pijaci u Bloku 44 morate da izdvojite od 150-200 dinara za istu količinu ove namirnice.
 
Od nadležnih, niko ne može da da odgovor na jednostavno pitanje koje glasi: “Zbog čega se cena istog proizvoda toliko razlikuje na pijacama u Beogradu“?
 
Iz Uprave gradskih pijaca nam je rečeno da oni nisu odgovorni za cenu.
 
– Mi samo izdajemo tezgde i lokale na pijacama, ne možemo da utičemo na cenu koja varira. Jedino da dobijete dozvolu pa da pričate s nekim od prodavaca – poručeno je.
 
S druge strane, kada se razgovara s bilo kojim prodavcem, odgovori su skoro uvek isti.
 
Oni u principu glase: “Pa ja ne mogu da spustim više od ovog cenu”, “Ako je ovom do mene 120, zašto bih ja bio jeftiniji”?! Činjenica, ima i onih koji su iskreni pa kažu da je i njima, kao i drugima, cilj da zarade.
 
Ipak, kada se pogledaju cene, niko se s osmehom ne upućuje na određene pijace.
 
Tako na primer, kilogram pasulja na Zvezdari platićete 160-260 dinara, na Zelenom vencu 250-400, na Banovom brdu 300-350, a na Banjici 340-400 dinara.
 
Slična stvar s razlikom u ceni je i kod drugog voća i povrća, pa ćete tako karfiol najmanje platiti na Mirjevu, gde ćete izdvojiti 30-40 dinara, a najskuplji je na Paliluli, gde ćete ga platiti čak 220 dinara!
 
Limunu se cena kreće od najmanje 60 dinara na pijaci na Mirjevu, do maksimalnih 220 u Bloku 44 i Skadarliji.
 
Lubenica je najjeftinija na Vidikovcu, gde je kilogram 20 dinara, a najskuplja je na Banjici gde ćete “morati” da izdvojite i do 120 dinara.
 
Sir na pijaci na Mirjevu ćete platiti 180 dinara, a iz džepa ćete najviše izvući na Vidikovcu i Dušanovcu, gde kilogram ove namirnice doseže i do 500 dinara.
 
Iz Ministarstva trgovine je takođe poručeno da oni ne mogu da utiču na cenu određenih proizvoda, izuzev hleba “Sava”, kao i da ne postoji zakonska regulativa koja će moći da kontroliše novčani iznos određene namirnice.
 
Ustav Srbije garantuje slobodno tržište. Kada je reč o cenama namirnica na pijacama, tu se ništa ne može... trište samo po sebi određuje visinu cene.
 
Izvor: mojatv.rs