Istraživanja tržišta
24.06.2015.

Kako se odbraniti od previsokog računa posle letovanja u inostranstvu?

Cene rominga nešto su niže u zemljama u okruženju, a najjeftinije u Crnoj Gori. Tako minut telefoniranja iz Crne Gore košta od 10 dinara, iz Hrvatske oko 100, dok minut razgovora iz Italije košta od 127 dinara.
 
Od 30. juna cene rominga između Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije počeće polako da padaju.
 
- Ne radi se o ukidanju rominga, nego o snižavanju cena i postepenom izjednačavanju sa cenama roming usluga u zemljama EU. Predstoje tehnički pregovori oko detalja i definisanje dinamike snižavanja cena, s obzirom da mobilni operatori predlažu da prve godine to sniženje bude manje, a da narednih godina bude veće - kaže Rasim Ljajić, ministar trgovine, turizma i ugostiteljstva.
 
Osim što bi trebalo da se suzdrže od pozivanja Srbije, turisti bi trebalo da paze i kada se javljaju na telefon, jer im se za minut razgovora, u zavisnosti od zemlje u kojoj letuju, skida od 36 do 91 dinar. Ipak, pre nego što kao jeftinije rešenje počnete da kucate poruke, proverite cene, jer iz Tunisa jedan SMS skošta 45 dinara.
 
Sa razvojem usluga na telefonima, raste i broj potencijalnih rizika. Tako se slanje poruka za proveru telefonskog računa tarifira kao klasičan SMS, dok se primanje i preslušavanje govorne pošte naplaćuje kao poziv, pa je najpametnije isključiti ovu opciju tokom putovanja i suzdržati se od proveravanja kredita. Takođe, važno je znati da besplatan saobraćaj koji operateri daju uz postpejd pakete važi samo na teritoriji Srbije, a ne i u romingu.
 
- Oni koji koriste wi-fi internet moraju obavezno da isključe GPRS, jer se može desiti da se pri pojavi prvog problema sa internet vezom telefon automatski prebaci na GPRS i napravi veliki račun. Drugo, GPRS je na pametnim telefonima potrebno isključiti i zato što oni često imaju aplikacije kojima je neophodan internet i koje se automatski ažuriraju i povećavaju račun, a da mi toga nismo ni svesni - objašnjava Nemanja M, savetnik u kol centru jednog operatera.
 
Operateri imaju razne tarifne dodatke koji korisnicima omogućavaju jeftinije razgovore, poruke, ili internet.
 
Tako, na primer, svi Mts-ovi korisnici koji borave u Crnoj Gori mogu da šalju poruke, razgovaraju i surfuju internetom za 0 dinara ukoliko aktiviraju neki od roming dodataka, m:tel Plus 10 ili m:tel Plus 30. Oni koji letuju u evropskim zemljama imaju na raspolaganju tri Evropa postpaid roming dodatka za povoljne razgovore, SMS i MB.
 
Roming dodaci su najpovoljnije rešenje i u Vip-u, jer sadrže pakete minuta, poruka ili megabajta po značajno nižim cenama u odnosu na standarne roming tarife. Tako roming dodatak Top Surf 500 sadrži 500 MB za korišćenje interneta u 11 najpopularnijih letnjih destinacija, uključujući Crnu Goru, Hrvatsku, Grčku i Tursku u mrežama preporučenih operatera, za 990 dinara.
 
U Telenoru korisnici mogu da koriste TravelSure pakete zahvaljujući kojima imaju povoljniju cenu u romingu. Korisnici TravelSure tarifa mogu da aktiviraju i tarifne dodatke koji im omogućavaju dodatnu uštedu. Korisnicima su na raspolaganju pozivi, SMS-ovi i internet saobraćaj u trajanju od 24 sata ili do kraja meseca. Tako, na primer, za samo 1.199 dinara korisnik dobija 100 SMS-ova, a za 1.599 dinara dobija 100 MB internet saobraćaja, koje može potrošiti do kraja meseca u kojem ih je aktivirao.
 
Izvor: 24sata.rs