Istraživanja tržišta
19.06.2015.

Zašto investirati u dijamante?

Nekada se verovalo da dijamanti privlače sreću i uspeh, kao i da utiču na astrološka dešavanja, dok su danas oni neizostavni deo luksuznog nakita. Dijamanti upotpunjuju žensku lepotu u kom god obliku da dolaze, bilo kao psrtenje, minđuše, narukvice ili kao broševi, satovi, ogrlice…
 
No, dijamanti nisu samo za ukras. Osim sto je njihov sjaj večan, s vremenom niti gube na sjaju niti na ceni. Naprotiv, smatraju se jednom od najisplativijih investicija, na šta utiče i to što su praktično neuništivi.
 
Potražnja za njima veoma malo fluktuira, a dijamanti su otporni čak i na udar svetske ekonomske krize tokom koje njihova cena nije zabeležila drastičan pad. Uz to, oporavak tržišta SAD, kao i nova potražnja iz Kine i Indije, utiču na rast vrednosti ovog dragog kamenja. I nema najava da bi ovaj rast mogao da stane!
 
Dijamanti se, od strane svetske investitorske zajednice, sve više prepoznaju kao vrsta investicije. Na današnjem tržištu investicija, tradicionalna dobra daju malu ili čak nesigurnu dobit. U poslednjih nekoliko godina došlo je do porasta interesovanja za alternativne investicije, kao novi trend u cilju postizanja veće dobiti. Ulaganje u dijamante ima višestruke prednosti, kao deo celokupne strategije zarade:
 
Raznolikost ulaganja: Dijamanti su relativno nepovezani sa ostalim vrstama ulaganja, pružajući fleksibilnost i drugačiju kalkulaciju rizika.
 
Zaštita: Diamanti su daleko efikasnija zaštita protiv inflacije, u odnosu na bilo koji drugi finansijski proizvod.
 
Stabilnost cena: Baš u doba recesije investitori najpre nastoje da likvidiraju lako zamenljiva dobra, tako da je rizik od pada cene dijamanata (usled prevelike ponude) malo verovatan.
 
Dugoročan rast: Retkost i konstantan porast potražnje siguran su znak za rast cene dijamanata u narednim godinama, kao što je to bio slučaj i u predhodne tri decenije.
 
Verovatnoća: Uprkos njihovoj izuzetno visokoj vrednosti, veličina i težina dijamanata je gotovo zanemarljiva. Ova posebna karakteristika, čini dijamante najskoncentrisanijim oblikom bogatstva koje nam je dostupno, sa minimalnim potrebama za skladištenjem, kao što je to slučaj sa drugim materijalnim dobrima.
 
Jedinstvenost: Dijamanti su retki i egzotični, te ljudi pronalaze mnogo više zadovoljstva u posedovanju nečeg tako unikatnog.
 
Izlazak iz investicije: Investitori mogu likvidirati i izaći iz svoje investicije na više načina, a u ovom procesu se mogu osloniti na asistencije stručnjaka - uključujući veleprodaju, maloprodaju, aukcijske kuće, privatne kolekcionare i druge investitore.
 
Izvor: jardindediamants.com i telegraf.rs