Istraživanja tržišta
28.04.2015.

ZELENA SALATA SKUPLJA OD ŠNICLE: Trgovci na njoj zarade do 400 odsto!

Kilogram zelene salate u srpskim marketima košta 390 dinara, iako je prosečna uvozna cena oko 0,8 evra, to jest 96 dinara, i ovo je samo jedan od primera koliko su cene svežeg povrća na srpskim pijacama u jeku sezone van logike zdravstvenog razuma, ukazuju analitičari.
 
Ekonomista Dragovan Milićević upozorava da je slična situacija i s paradajzom i rotkvicama, dok to što je puterica skuplja čak i od svinjskog mesa govori o dubokom poremećenosti srpskog tržišta poljoprivrednih proizvoda.
 
Foto: Milena ĐorđevićFoto: Milena Đorđević
- Glavica zelene salate na nekim pijacama prodaje se po ceni od 70 dinara, a u nekoliko velikih distributivnih lanaca po psihološkoj ceni od 69, 9 dinara. Težina glavice salate u proseku je od 160 do 180 grama, što znači da kilogram košta oko 390 dinara. Kilogram obrađenog svinjskog mesa košta od 349 do 380 dinara.
 
– U Srbiji, ništa bolja situacija nije ni s rotkvicama, čija je cena po kilogramu oko 400 dinara – ističe Milićević i dodaje da, iako najveći deo tržišta pokriva domaća proizvodnja, uvoz salate u proteklih 12 meseci vredeo je u proseku oko 25.000 evra.
 
Izvor: Telegraf.rs