Istraživanja tržišta
28.04.2015.

Saznajte šta je najjeftinije u Mađarskoj i kako uštedeti pola plate!

Ova praksa najviše se isplati onima koji žive u gradovima blizu mađarske granice.
 
- Živim u Subotici, do Mađarske stignem za tren oka, ne potrošim ni mnogo vremena, ni goriva, a jeftinije kupim sve što mi treba. Prvo smo išli tamo samo zbog većih stvari, poput tehnike i opreme za bebu, a sada idemo jednom mesečno u najobičniju kupovinu. Em je tamo jeftinije, em na granici dobijemo povraćaj PDV-a od 27 odsto ukoliko kupimo robu u vrednosti od najmanje 170 evra - kaže Subotičanin Nebojša Rajčić (38).
 
Za kupljeni televizor od 500 evra, koji kod nas košta skoro 600, povraćaj poreza iznosi 135 evra.
 
- Po toj računici, ja sam uštedeo 235 evra na kupovini jedne skupe stvari u Mađarskoj. Da ne pričam kolika je razlika u cenama bebi opreme - objašnjava Rajčić.
 
Iako je Mađarska El Dorado za šoping tehnike, roba široke potrošnje osim u Segedinu, jeftinija je i u Temišvaru ili bugarskom Dragomanu, jer su namirnice, garderoba i kućna hemija jeftiniji nego u Srbiji čak i do 50 odsto.
 
- Garderobu kupujem u Temišvaru, u autlet centru „Roberto Botičeli“. Cene su znatno niže nego kod nas, kvalitet je vrhunski, a česte su i rasprodaje, ali onje prave, ne kao naše. Živim u Beogradu, pa do Temišvara odem preko agencije koja za male pare organizuje jednodnevne izlete, a moji prijatelji koji žive blizu granice, više uopšte ne kupuju odeću u Srbiji - kaže Jelisaveta Marić (33).
 
 
U Rumuniji je PDV 24 odsto, a ako se potroši više od 160 evra, porez se na granici se vraća, što je dodatna ušteda za naše građane.
 
Za one kojima je put do ovih zemalja ipak veliki napor i trošak, tu su brojni “šverceri“ kod kojih je moguće pronaći, ili naručiti sve što je nekome potrebno.
 
 
Kako do povraćaja PDV-a
 
- Prilikom kupovine tražite amblem sa natpisom „oslobođen poreza”.
 
- Račun mora da iznosi bar 50.000 forinti (oko 170 evra)
 
- Tražite od prodavca formular za povraćaj PDV-a i koverat za oslobađanje od poreza
 
- Stavite u koverat i zvaničan račun, ili račun za kreditnu karticu
 
- Overite sve dokumente od strane mađarskih carinskih organa pre nego što napustite Mađarsku
 
- Ne sme proći više od 90 dana od datuma kupovine
 
 
Izvor: 24sata.rs