Istraživanja tržišta
14.04.2015.

Zašto IKEA ne stiže u Srbiju?

Već osam godina Ikea čeka na otvaranje svoje prve robne kuće u Beogradu. Pravni i administrativni poslovi i dalje koče dobijanje dozvola, a ni pola godne nakon potpisivanja Memoranduma o saradnji sa Vladom Srbije, nije se, nažalost, odmaklo koliko je bilo planirano.
 
Ako ubrzo ne dođe do značajnih pomaka u rešavanju pravnih pitanja oko neophodne komunalne infrastrukture, kašnjenje može biti i veće. Istina, poslednjih nekoliko nedelja krenulo se s "mrtve tačke“, Vlada je donela neke odluke ali to je tek jedan od koraka, akže direktor švedskog proizvođača nameštaja. 
 
Lalić u intervjuu za Večernje novosti kaže da postoji šansa da Ikea dobije gađevinsku dozvolu u aprilu kako je i najavljeno, ali da je potrebno da se ispune još neki pravni uslovi pre podnošenja samog zahteva. 
 
Prema njegovim rečima, radi se na tome da se prva Ikea otvori u novembru 2016. godine i navodi da ako se ne reše brzo svi administrativni problemi taj rok će sigurno biti probijen. 
 
Potrebno je najpre izmestiti naplatnu rampu na Bubanj potoku. To se ne radi samo zbog poreba Ikee već i zbog završetka obilaznice oko Beograda. Takođe, da bi se izmestila pruga iz centra grada "Beograda na vodi“, mora da se probije tunel koji je takođe kod Bubanj potoka. Kad se reši pitanje dozvola, i svega što taj projekat nosi, posao može da se završi za 12 meseci, što i nije neki građevinski poduhvat.
 
Lalić navodi i da je izgradnja vodovoda Makiš-Mladenovac takođe bitan za kompaniju, ali i saobraćajne pristupnice kako bi robna kuća funksionisala, za šta je spreman i ugovor. "Moramo biti realni, ovo nije ni Kina ni Rusija, ovo je malo tržište, i mi koji radimo na određenim pozicijama u kompaniji koristimo kredibilitet i želju kako bi Ikea ušla u Srbiju. Treba napomenuti i da kada Ikea ulazi na neko tržište ima vrlo složene i detaljne procedure, analize tržišta, lokacije...Sve se detaljno radi jer nije došla na pet već na 50 ili 100 godina“
 
Na pitanje da li neko pokušava da opstruiše dolazak Ikee u Srbiju, odgovara da postoje i pravne smicalice na koje nisu navikli. 
 
"Ne možemo reći da li je to interesna grupa ili fizičko lice, ali činjenica je da to i dalje postoji i mi smo na to ukazali nadležnim institucijama. Nikada nismo ranije tako detaljno govorili o problemima u samoj situaciji, ali počelo je da nas izdaje strpljenje“ - rekao je direktor Ikee za jugoistočnu Evropu.