Istraživanja tržišta
08.04.2015.

Evo kako vam prodavci "izvlače" novac

Ispostavilo se da nam trgovci artikle s etiketom na “akciji“ često i te kako dobro naplate. Nekada dinar, nekada deset, nekada koliko košta i sam proizvod. Tako jedna flašica soka od limuna košta 194,99 dinara, dok pakovanje od tri identične flašice na kojem velikim crvenim slovima piše “superakcija“ – košta 589,99 dinara.
 
Uz malo matematike dolazimo do zaključaka da ne samo da nismo dobili dobru ponudu, nego smo i oštećeni, jer bismo za tri pojedinačno kupljenje flašice, koje nisu superakciji, platili 584,99 dinara, odnosno pet dinara manje.
 
Goran Papović, predsednik Nacionalnog udruženja potrošača, kaže da je to samo jedan u nizu primera.
 
“Ako ne umete brzo da računate i ne nosite digitron u svaku kupovinu, velike su šanse da ćete biti prevareni pri kupovini proizvoda sa ‘gratis’ proizvodom. Istina, ima tu i dobrih ponuda, ali preovladavaju obmane, pri kojima je zbir kupljenog često veći nego što bi bio da ste kupovali pojedinačno“, kaže Papović.
 
Kako bi nam otežali da primetimo njihove obmane, trgovci često fizički razdvajaju pakovanja. Na primer, pakovanje testenine koje ima oznaku “20 odsto“ gratis daleko je od klasičnog pakovanja, pa je teško uporediti cene i shvatiti obmanu. Osim toga, veliki broj proizvoda prodaje se u pakovanjima sa 20 odsto gratis sadržaja, ali u prodaji uopšte ne postoji pakovanje bez popusta.
 
Izvor: potrošač.info