Istraživanja tržišta
04.09.2014.

Koliko troše žene, a koliko muškarci u Srbiji?

Život žena u Srbiji je najmanje 600 evra skuplji od onog koji vode muškarci. Postoje stavke na kojima jednostavno nije moguće uštedeti, a nije ih moguće ni eliminisati.
 
Procene su da žene u celom svetu na garderobu mesečno troše bar petinu svoje plate. To bi značilo da naše dame mesečno na "krpice" troše oko 80 evra ili oko 1000 evra godišnje. Ipak, kako one ne mogu da odole novoj garderobi, na koju troše više novca nego muškarci, hrana je stavka na koju oni daju više novca nego žene.
 
Razlog za to je verovatno, drugačiji životni stil, jer se pripadnici "jačeg" pola češće hrane u restoranima, a dosta novca daju i za dostavu gotove hrane. Iako  mnogi muškarci rado i dobro kuvaju, većina njih će se ipak pre odlučiti za ćevape ili picu nego obrok koji će sami spremiti.
 
Pripadnici oba pola troše novac na izlaske u grad, kafiće, restorane, ali procene su da muškarci za izlaske troše oko 10 odsto više nego žene. Prema rezultatima istraživanja koji je sproveo portal "Baz fid", svuda u svetu muškarci na izlaske troše više novca nego žene, ali kod nas je ta razlika veća, jer je uvreženo "pravilo" da muškarac u ženskom društvu plaća piće ili večeru.
 
Šta oni sve ne kupuju... Šminka, vosak za depilaciju, ampule za kosu, kreme za lice, mleko za telo, šampone za bojenu kosu, uloške... Za razliku od žena kojih 35 odsto dnevno koristi bar jedan do dva kozmetička proizvoda, čak 54 odsto muškarca ne koristi nijedan proizvod za negu, piše "Blic".
 
Žene kod frizera za jedan mesec potroše u proseku oko 5000 dinara, dok muškarci na ovu stavku retko troše više od 2000. Pored šišanja na koje novac troše i jedni i drugi, žene se često farbaju, feniraju, izvlače pramenove...
 
Kada je u pitanju fizička rekreacija, momci često kolektivno zakupe termin u sportskoj hali u kojoj igraju fudbal ili se bave nekim drugim sportom, dok žene retko imaju zajedničku rekreaciju, zbog čega one moraju da izdvoje više novca za ovaj vid fizičke aktivnosti.
 
Da bi vodile računa o svom zdravlju, žene i za sistematski pregled moraju da izdvoje više novca nego muškarci. Cena sistematskog pregleda za žene iznosi oko 18000 dinara, a u njega su uključeni pregled dojki i ginekološki pregled. Sa druge strane, za urološki pregled koji se radi kod muškaraca potrebno je izdvojiti manje novca.
 
Izvor: Mondo.rs/Studentski.rs