Istraživanja tržišta
28.06.2014.

Koliko košta venčanje?!

RESTORAN ZA VENČANjE
 
Restoran treba rezervisati bar 6 do 9 meseci ranije. Cena zavisi od menija i propratnih usluga i kreće se od 20 do 60 evra po osobi. Neki restorani nude samo prostor, a na mladencima je da obezbede hranu i piće. Ova varijanta je jeftinija, i iznosi oko 9 do 12 evra po osobi. Većina restorana ima sklopljene ugovore sa fotografskim radnjama (fotografije naravno nisu uračunate u cenu). Neki restorani u svojoj ponudi imaju i dekoraciju prostora, dok neki poklanjaju mladenačku tortu ili trubače. Pre nego što se odlučite za restoran, dobro se raspitajte šta je sve uključeno u ponudu. I sve to obavezno precizirajte ugovorom sa restoranom.
 
 
VENČANICA
 
Venčanicu takođe treba izabrati i rezervisati bar 6 meseci ranije. Cena zavisi od toga da li je kupujte ili iznajmljujete, kao i od modela, odnosno da li je šivena, uvozna, da li se prvi put iznajmljuje ili je već iznajmljivana. Za iznajmljivanje ćete morati da izdvojite od 250 - 1000 evra , a za kupovinu od 200- 1500 evra. Prosečna cena iznajmljivanja u boljim salonima je oko 400 evra.
 
 
SVEČANA HALJINA 
 
Poslednjih godina trend na venčanjima je da se mlada u određenom trenutku iz venčanice presvuče u svečanu haljinu. Neki modeli venčanica posle par sati nošenja postaju teški za nošenje, te mlada ima problema da se opusti i uživa. Upravo je svečana haljina odlično rešenje. Haljina se može iznajmiti ili sašiti. Prosečna cena zavisi od varijante da li se kupuje ili iznajmljuje. Prosečna cena obe varijante je između 100 i 200 evra.
 
 
CIPELE ZA MLADU
 
Moguće ih je iznajmiti ili kupiti. Prosečna cena je oko 50 evra. Naš savet je da pored cipela obavezno ponesete baletanke ili sličnu udobnu obuću za prezuvanje. Štikle su nekim devojkama problematične nakon nekoliko sati nošenja, te nemojte dozvoliti da  Vam zbog neudobnosti u jednom trenutku upravo štikle upropaste savršeni dan. 
 
 
ODELO ZA MLADOŽENJU
 
Cena iznajmljivanja se kreće od 100 evra pa naviše, u zavisnosti od marke i kvaliteta. Što se tiče kupovine, jeftinija varijanta je oko 100 evra, a za one sa dubljim džepom i do 1000 evra. Naravno uz odelo se kupuju i cipele (50-300 evra), košulja i kravata (oko 50e). 
 
 
BURME
 
Burme su simbol večne ljubavi,njih ćete nositi celog života. Zato pri izboru budite pažljivi, i pokušajte da izaberete one koje Vam se najviše dopadnu.  Naravno, uzimajući u obzir svotu novca kojom raspolažete. Cene se kreću od 150 do 850 evra. Cena zlata je u neprekidnom rastu već godinama, pa se i cena burmi konstantno menja.
 
 
MUZIKA
 
Od izbora muzike možda  najviše zavisi kakvo venčanje će biti i kako će se zvanice provesti te kako će se  pamtiti vaše venčanje. Ukoliko odaberete dobar  bend, vaši gosti će se sjajno provesti, zabaviti, opustiti, a sa njima naravno i Vi. Loš odabir benda, i pesama koje će svirati taj dan, može mnogo toga da Vam pokvari. Zato obavezno pokušajte pre donošenja odluke da odslušate kako i šta sviraju. Bend za venčanje se rezerviše 6 - 9 meseci ranije, a cena je od 600 do 1800 evra za one poznatije. Naša preporuka je da odaberete bend sa programskom svirkom, dakle bez naručivanja. Prosečna cena za ovakve bendove je od 1200 do 1500 evra. U većini restorana trubači su gratis ukoliko ih želite, a mi preporučujemo da razmislite da umesto trubača iznajmite DJa.
 
 
POZIVNICE
 
Pozivnice za venčanje predstavljaju Vaš prvi kontakt sa zvanicama. One će vas koštati od 0,5 do 2 evra po pozivnici, a uvozne kvalitetnije čak i 3 evra. Štampanje teksta na pozivnice je 10 evra (firme koje se bave prodajom, nude i uslugu štampanja). 
 
 
FOTOGRAFIJE
 
Fotografije su uspomene koje će Vam ostati večno, i podsećati Vas na najlepši dan. Bitno je da budu kvalitetne, pa je izbor fotografa jako bitan. Mladenci i kumovi obično dobijaju popust 30-50%, a za ostale goste cena je 120 -180 dinara po fotografiji. DVD, odnosno snimanje je 150-300 evra (zavisi od broja snimljenih sati i odabira kamere). Ukoliko iznajmljujete dodatnog fotografa (restoranskim ste uslovljeni kao što smo naveli), cena je od 250 do 700 evra u proseku. Iako deluje puno i kao nepotreban trošak, ako je restoranski fotograf loš – kajaćete se ceo život što za ovu stavku niste odvojili novac.
 
 
TORTA
 
Mladenačka torta, koju bi trebali da probaju svi koji su došli na Vaše venčanje, košta 1300-2500 dinara po kilogramu. U zavisnosti od broja gostiju zavisiće i njena težina, a samim tim i konačna cena. Prosečna težina torte se meri po formuli: broj gostiju puta 120 grama po gostu.
 
 
DEKORACIJA
 
Deo koji buduće mlade možda najviše i vole i rado mu posvećuju pažnju, a buduće mladoženje apsolutno ne interesuje. Cena dekoracije zavisi od nekoliko faktora: Broja stolova koji se dekorišu pre svega, izbora cveća, količine cveća, dodatnih stavki... Prosečna cena je oko 350 evra. Na ovu cenu dodajte i oko 30 evra za bidermajer.
 
 
OSTALI DETALJI
 
Cvetići i narukvice za goste koštaju 20- 50 dinara po komadu. Frizura za mladu je 1500-5000 dinara. Limuzina je 50 evra na sat. Na to sve još može da se doda i suvi led, rasveta, vatromet, kozmetički salon, šminkanje… Trošak od približno 300 evra.
 
 
MATIČAR I CRKVA
 
Ukoliko se odlučite za venčanje u opštini cena je oko 300 dinara. Izlazak matičatra na teren je 10 500 dinara. Cena venčanja u crkvi varira i zavisi da li je crkveno venčanje u parohiji kojoj pripada mladoženja ili morate “iznajmiti” crkvu u drugoj parohiji. Prosečna cena je između 50 do 100 evra.
 
 
MOŽDA ORGANIZACIJU VENČANJA IPAK TREBA PREPUSTITI PROFESIONALCIMA
 
Svakako ne treba zaboraviti da mnogo vremena i truda (pogotovo novca) mogu uštedeti baš agencije za organizaciju venčanja. Mozete otići do njih (odlazak je besplatan i ne obavezuje ), a oni će Vam ponuditi sve što je neophodno i potrebno za najlepši dan. Njihova usluga nije skupa kao što mnogi imaju predrasudu. Kako cena u agencijama zavisi od broja zvanica, izbora restorana, menija, salona venčanica... organizaciju možete dobiti i besplatno.
 
 
ZA KRAJ – SVADBENA MATEMATIKA
 
Venčanje za 100-150 zvanica može da prođe (ako uštedite na nekim stvarima ili ih izbacite) sa oko 5.000 evra, a trošak može da naraste i do 10.000 evra. Konačna cena zavisiće od vaših prohteva, želja i mogućnosti. Možete naravno da uzmete i kredit. Sve će biti u redu do trenutka kad budete morali da uplatite prvu ratu. Vi ćete se setiti svog venčanja (koje je bilo kao iz bajke), a vaša banka će se potruditi da ga se podsetite svakog meseca narednih par godina, sa kamatom naravno. Ovo može ukupno da izađe i 2 do 3 puta skuplje. Treba uzeti digitron i izračunati. Izbor je vaš.
 
 
Izvor: www.vencanjakazablanka.com