Istraživanja tržišta
19.06.2014.

Upoznajte se sa kupovinom na internetu

Kupovinom na Internetu štedite novac, vreme i energiju, jer pretraga proizvoda, nalaženje najpovoljnijih cena, mesta za kupovinu, iskustva drugih kupaca, a i sama kupovina – od izbora proizvoda, do plaćanja – mogu da se obave iz fotelje i u vreme koje vama najviše odgovara – 24 časa dnevno, vikendima i praznicima.
 
Često se pogrešno misli da je kupovina na Internetu rizičnija od tradicionalnih načina kupovine ili da nije zakonski  uređena, pa su kupci izloženi većem stepenu rizika. Istina je potpuno drugačija – kupovina na Internetu u većini slučajeva nosi manje rizika zbog mogućnosti detaljnije  provere prodavca i iskustava drugih kupaca, kao i uslova za bolje upoznavanje sa uslovima kupovine, za šta često  nemamo ni priliku, niti vreme kada kupujemo u radnji.
 
Plaćanje roba i usluga platnim karticama na Internetu podjednako je bezbedno kao i na POS terminalima u restoranima,  prodavnicama, na benzinskim pumpama. Štaviše, na Internetu postoje servisi za posredovanje u bezbednom obavljanju plaćanja, koji pružaju veći stepen sigurnosti u obavljanju transakcija od tradicionalnih načina plaćanja.  Takođe, u Srbij i su na snazi zakoni koji se posebno odnose na elektronsku trgovinu i koji pružaju potrošačima ista prava i isti nivo zaštite kao i prilikom tradicionalne kupovine (pravo na garancij u, povraćaj robe, reklamacij u, raskid ugovora i drugo). Najvažnij i od pomenutih zakona su: Zakon o elektronskoj trgovini, Zakon o zaštiti potrošača i Zakon o zaštiti podataka o ličnosti.
 
Kada se na kraju podvuče crta, kao najveći problemi u vezi sa kupovinom na Internetu ostaju – strah od nepoznatog i manjak informacija.
 
 
Izvor: www.digitalnaagenda.gov.rs