Istraživanja tržišta
18.06.2014.

Ako ste tužni, idite u šoping!

Novo istraživanje pokazalo je kako je terapija šopingom daleko od površne i prazne rabote, i naučnici tvrde kako je upravo kupovina efikasan način za minimiziranje tuge, prenosi Dejli Mejl. Odlazak u šoping čak daje i osećaj veće kontrole nad stvarima koje nas okružuju.

 
Naučnici sa Univerziteta Mičigan tvrde kako “terapija šopingom” pomaže ljudima da prevaziđu osećaj melanholije. Studija tokom koje su sprovedena tri eksperimenta imala je za cilj da istraži da li šoping vraća ljudima osjećaj kontrole u trenutku kada se bore sa osećajem tuge.
 
Naučnici su otkrili kako je kupovina nečega i do 40 puta efikasnija u vraćanju osećaja kontrole i da su ljudi koji su sebi nešto kupili tri puta srećniji od onih koji su samo gledali izloge prodavnica ali nisu ništa kupovali.
 
Prethodne studije pokazale su kako kupci uživaju u pozitivnom osećaju kada razmišljaju o stvarima koje su sebi poslednje kupili, ali samo kada je ta kupovina bila motivisana željom da se popravi raspoloženje. Istraživanje je pokazalo i da su ispitanici u većini slučajeva ređe osećali tugu tokom kupovine.
 
“Naša istraživanja pokazuju kako kupovina pomaže u vraćanju osećaja lične kontrole nad sopstvenim okruženjem i da smanjuje tugu. ‘Terapija šopingom’, kupovina koja je motivisana lošim osećanjima, često se smatra neefikasnom, nedelotvornom i tamnom stranom ponašanja potrošača, ali mi smo dokazali kako se ta ‘terapija’ preterano gleda u tamnom svetlu i da šoping itekako može biti efikasan način smanjenja tuge”, izjavili su autori istraživanja.
 
Izvor: Refleksija.me