Istraživanja tržišta
11.06.2014.

Kupovina se seli na internet

Kada odlučuju šta će kupiti, pa čak i kada su u pitanju hrana i piće, potrošači u Srbiji sve češće koriste internet kao izvor informacija. Prošle godine kupci u Srbiji najviše su pretraživali internet pre putovanja i kupovine malih tehničkih uređaja. Većina počne sa pretragom nedelju dana pre donošenja konačne odluke.
 
To su rezultati istraživanja „Gugla“ sprovedenog u saradnji sa kompanijama "IAB Evrpa" i "TNS Infratest". U istraživanju je učestvovalo više od 2.500 posetilaca sajtova u 26 zemalja.
 
Posmatrano je 36 različitih kategorija, od maloprodaje do finansija. Trgovina i usluge se sve bržim koracima sele na internet, što kompanijama donosi uštede, a potrošačima komforniju kupovinu.
 
„U našoj kompaniji svakoga meseca kupovina preko interneta beleži rast od 15 odsto, što je značajno više u odnosu na tradicionalnu kupovinu. Najčešći kupci, odnosno korisnici ovog servisa jesu bračni parovi sa decom koji su zaposleni, kao i osobe sa invaliditetom koje sve više koriste usluge ovog servisa“, rekla je Olivera Ćirković iz „Univereksporta“.
 
Prosečna potrošačka korpa u onlajn kupovini, istakla je Ćirkovićeva, znatno je veća nego u tradicionalnoj, što je takođe značajan podatak.
 
Čak 69 odsto onih koji su koji su u Srbiji kupili nešto u maloprodaji prethodno je pretražilo internet, a samo 18 odsto kupovina učinjeno je onlajn. U Sloveniji, na primer, broj takvih transakcija veći je za pet posto.
 
Velika Britanija i skandinavske zemlje najviše su odmakle u korišćenju interneta pri kupovini. Stručnjaci kažu da u našem regionu ta oblast nije dovoljno iskorišćena.
 
„Tržište elektronske trgovine Srbije raste prosečnom godišnjom stopom većom od 50 odsto. Da bismo to održali ili povećali potrebno je uvesti novi Zakon o platnim uslugama koji će uvesti pojam elektronskog novca i mogućnost plaćanja mobilnim telefonom i promeniti Zakon o računovodstvu koji će uvesti pojam elektronske fakture“, prezizirala je Jelena Jovanović iz Privredne komore Srbije.
 
Internet kupovini ide u prilog i to što više od dva miliona i 400.000 građana Srbije koristi internet svakodnevno ili skoro svakoga dana, što je 300.000 više nego prošle godine.
 
Kupci su već na internetu!
 
Regionalni direktor „Gugla“ Joško Mrndže objasnio je da će se, budući da su korisnici već na internetu i pretražuju ga, javiti sve više kompanija koje će imati rešenja poput veb-šopova i nuditi svoje usluge onlajn.
 
„To će se sasvim sigurno desiti, a posledično će se oglašivači, znači velike kompanije koje imaju svoje medijske, marketinške budžete će sve više biti na internetu, jer je publika u stvari tamo i tamo traži prvu osnovnu informaciju gde će početi kupovinu“, naglasio je Mrndže.
 
 
Izvor: RTS