Istraživanja tržišta
10.06.2014.

Žene u životu 8 godina provedu u kupovini

Istraživanje koje je sprovela operativna jedinica Dženeral Elektrika zadužena za finansije “GE Money” pokazuje da žene u celom svom životu više od osam godina utroše na kupovinu. Na godišnjemm nivou, žene u šopingu provedu 399 sati i 46 minuta. U periodu od 63 godine, žena boravi u kupovini 25.184 sata i 53 minuta. 
 
U tih 399 sati i 46 minuta spadaju sledeće aktivnosti: 
- Oko četvrtinu ili 94 sata i 55 minuta, žena provodi vreme u supermarketu kupujući hranu za sebe ili porodicu. 
- Oko 10 odsto svog vremena u kupovini, tačnije 36 sati i 17 minuta, žena utroši na kupovinu poklona za porodicu i prijatelje. 
- U razgledanju izloga žena godišnje provede 48 sati i 51 minut. 
- Sve preostalo vreme žena troši na kupovinu stvarčica za sebe: odeću, obuću, nakit, preparate za negu, parfeme. 
 
Kupovina, kao i slatkiši, alkohol, cigarete, dobra hrana ili putovanja izazivaju osećanje zadovoljstva i imaju veliki uticaj na samopouzdanje i opšte psihološko stanje čoveka. Tako neka istraživanja pokazuju da žene koje vole šoping više veruju u sebe i ređe pate od depresije od onih koje ne uživaju u kupovini. Zanimljivo je i to da se žene bolje osećaju kada kupuju garderobu nego namirnice i opremu za kuću. 
 
Žene koje u šopingu provedu oko 17 sati nedeljno su mršavije i zdravije od onih koje to ne čine. Što više novca potroše, to se bolje osećaju. Takođe, žene koje puno vremena provode u šopingu, imaju manje bora i osećaju se mlađe. Čak se mnogo bolje osećaju žene koje šopinguju nekoliko puta nedeljno, nego one koje to čine samo vikendom. Među stvarčicama koje najčešće kupuju su farmerke, majice i bluze. 
 
Kada se pripremaju za odmor, žene više novca potroše na kupvonu stvari potrebnih za put, nego za samo putovanje. 
 
Žene misle na šoping često koliko i muškarci na seks, što je prema nekim istraživanjima čak 950 puta dnevno! Drage gospođe, ako Vas šoping zaista toliko usrećuje kao što pokazuju istraživanja, onda samo napred! Kuda u kupovinu navija za Vas!
 
Izvor: Kupac.rs