Nova novčanica od 50 evra danas će biti puštena u opticaj u 19 zemalja zone evra, i donosi bolju zaštitu od krivotvorenja.

Nova novčanica koja je predstavljena juče na konferenciji za novinare u Parizu, biće odštampana u ukupno 6,5 milijardi primeraka, od čega jedna milijarda u Francuskoj u štampariji Šamalijer blizu Klermon Ferana. 

Sadašnja novčanica od 50 evra, koja je najčešće korišćena novčanica u zoni evra a nikada nije izmenjena od stvaranja jedinstvene valute 2002, postepeno će biti povučena. 

"Novčanica prve serije moći će i dalje slobodno da bude u opticaju. I dalje će biti važeća", rekao je generalni direktor usluga za privredu u Centralnoj banci Francuske. 

Poput novih novčanica od 5, 10 i 20 evra koje su puštene u opticaj od 2013. godine, nova novčanica od 50 evra napravljena je po novom modelu, uz primenu vrhunskih menhanizama za borbu protiv krivotvorenja. 

Guverner Centralne banke Francuske Fransoa Vileroa de Galo rekao je na konferenciji za novinare da su na novčanici primenjene značajne sigurnosne inovacije. 

Reč je pre svega o portretu "princeze Evrope", lika iz grčke mitologije, koji je ubačen u prozirni prozor na desnoj strani novčanice, na sjajnoj traci. 

Novčanica ima i reljefnu štampu za slabovide, a broj 50 je ispisan smaragdno zelenom bojom u materijalu koji menja boju kada se novčanica nagne. 

"Ima i oznaka bezbednosti koje su sakrivene u novčanici", ističe generalni direktor za proizvodnju novčanica u Centralnoj banci Francuske Erik Lakurež, dodajući da ukupno ima "više desetina" oznaka identifikacije. 

Prema Evropskoj centralnoj banci, novčanica od 50 evra predstavlja 45 odsto ukupnog obima novčanica u opticaju u zoni evra, ali samo 30 odsto novčanica korišćenih u Francuskoj, gde domaćinstva najradije koriste novčanice od 20 evra. 

Francuska centralna banka objavila je da je evro jedna od najmanje krivotvorenih novčanica u svetu, sa stopom krivotvorenja od 0,003 odsto. 

"To je osam puta manje nego što smo beležili za poslednje novčanice franaka", istakao je Fransoa Vileroa Galo.

Izvor: rs.n1info.com