Istraživanja tržišta
01.04.2016.

Najbolji način za kupovinu na internetu

Kupovina preko interneta u svetu postala je svakodnevna pojava, a čini se da i Srbija beleži sve veći broj onlajn kupaca koji se okreću ovom vidu trgovine usled znatno nižih cena i brojnih pogodnosti koje kupovina iz fotelje pruža.

Ipak, postoje i oni koji u širokom luku obilaze internet kao sredstvo kupovine usled straha od brojnih prevara i malverzacija, ali i neupućenosti. Robu i usluge na internetu iz Srbije moguće je kupovati na nekoliko načina, a najzastupljenije su kartice i Pejpal servis.

Kada su kartice u pitanju, većina banaka u ponudi ima debitne kartice za plaćanje preko interneta (Virtuon) koje su isključivo namenjene ovoj svrsi i poseduju mehanizme zaštite i verifikacije svake transakcije koja se njima izvrši.

Iako na prvi pogled izgleda kao i bilo koja druga kartica, Virtuon kartica nije povezana ni sa jednim postojećim računom već sa potpuno novim na koji deponujete početni depozit od nekoliko desetina evra (u zavisnosti od banke).

Bezbedno kupujte

- Na internet stranici na kojoj popunjavate formular za unos broja kartice obavezno proverite da veb adresa počinje sa https
- Na statusnoj liniji sajta mora da postoji ikonica malog žutog katanca koji garantuje da sajt ima sistem zaštite prenosa podataka
- Kartice koristite isključivo na sajtovima velikih i poznatih kompanija i dodatno proverite one koji nude znatno niže cene od konkurencije jer u pitanju može da bude prevara

Potom, pred svaku kupovinu preko interneta uplaćujete onoliko novca na račun koliko ta kupovina zahteva. Na ovaj način, čak i da neko dođe do podataka sa ovakve kartice, ona mu neće biti od velike koristi jer će biti prazna i neće imati pristup nekom od vaših bankovnih računa.

Kreditne kartice predstavljaju možda primamljiviji način kupovine jer sa njima je praktično moguće kupovati „na rate“ putem interneta. Tačnije, celokupna suma će vam biti skinuta sa računa, ali ćete moći da je otplaćujete na mesečnom nivou kao i bilo koju drugu regularnu kupovinu, ali uz određenu kamatu.

Iako u pitanju nije najpraktičniji način kupovine, na ovaj način možete obaviti hitnu kupovinu i kada niste pri novcu. Većina banaka osigurava dostupan novac na računu do određenog iznosa i samim tim štiti korisnika od mogućih prevara.

Pejpal je najpoznatiji i najrašireniji servis za slanje i primanje novca, a odlikuju ga jednostavnost i sigurnost. Kako biste otvorili svoj Pejpal nalog potrebna vam je debitna ili kreditna kartica koja poseduje CVV trocifreni broj koji se nalazi na njenoj poleđini i jedinstven je za svaku karticu.

Nakon otvaranja naloga, sa kartice će biti preuzeto 1.5 evra koji će potom biti vraćeni na vaš račun. Na ovaj način Pejpal proverava da li je moguće koristiti karticu za plaćanje preko interneta.
Važno je napomenuti da je Pejpal račun vezan uz vašu mejl adresu a ne za kreditnu karticu jer vam on nakon registracije više nije potrebna za plaćanje.

Izvor: 24sata.rs