Kupoholičarske vesti
01.02.2015.

Mala pravila za veliki šoping!

  • Kada krećete u šoping, krenite namenski. Nemojte da obavljate „usputne kupovine“, jer ćete, kad se sve sabere, imati više stvari nego što ste planirale da kupite i biće tu sigurno dosta onoga što vam i ne treba. Umesto toga, odvojite vreme samo za kupovinu kako ne biste jurile između rafova i od radnje do radnje i usput pokupovale gomilu stvari i to krajnje nepromišljeno. Kažu da je najbolje vreme za šoping rano ujutru kada nema puno ljudi u radnjama i kada stvari još uvek stoje na svom mestu. Ima logike.

 

  • Za špartanje po radnjama obucite nesto udobno i, najvažnije, obujte nešto udobno kako se kupovina ne bi svela na maraton ili odustajanje zbog bolova u nogama.

 

  • Ako vam nije hitno, nemojte kupovati na početku sezone tj.čim nova roba dođe u radnje, jer su cene tada mnogo veće. Vrlo brzo, kada prođe taj prvi talas, cene se spuštaju na neki prihvatljiv, realan iznos. I obrnuto, nemojte kupovati nešto samo zato što je na velikom sniženju. Tada obično pokupujemo puno stvari za male pare, a pola od toga više i ne pogledamo.

 

  • Jako je bitno da probate stvari koje želite da kupite. Isto tako, na vešalici nešto može izgledati skroz bezveze dok je kad se proba pun pogodak.

 

  • Napravite spisak onoga šta želite da kupite. Zavirite u orman i stavite na papir ono što vam treba i šta možete da kombinujete sa ostatkom garderobe. Kupujte stvari koje ćete moći da nosite nekoliko sezona i vodite racuna o kvalitetu, jer ne želite da platite nešto što će se posle par puta uništiti. S tim u vezi, imajte na umu da cena vrlo često nije pokazatelj kvaliteta, pa čak iako je nesto skuplje ne znači da vredi i obrnuto – jeftine stvari često znaju da iznenade!

 

  • Odredite budžet i držite ga se. Ukoliko ne možete da priuštite sve što vam se dopada ili vam je potrebno, odredite prioritete a ostatak ostavite za sledeći put.

 

  • Kada kupujete cipele potrudite se da to bude, oko 18h, 19h. Kažu da je to najbolje vreme jer ćete posle celog dana provedenog na nogama, znati da prepoznate udobnu obuću. Kad malo bolje razmislite, ovo ima smisla. Ujutru su vam noge odmorne pa nećete moći realno da ocenite šta vašem stopalu prija a šta ne.

 

  • Što se tiče društva za šoping, mnogim ženama je to prilika za druženje pa ovu aktivnost primenjuju sa najboljom drugaricom. S druge strane mnoge žene vole da idu u šoping same kako ih tudja mišljenja ne bi zbunjivala i kako ne bi trošile više vremena nego što je potrebno.