Kupoholičarske vesti
18.12.2014.

Gde se slavi Nova godina u Srbiji?

Osim pojedinačnih ponuda hotela ili restorana koji su dobar deo onoga što nude već rasprodali, planinski i banjski centri poput Zlatibora će tek tokom ove nedelje objaviti planirane programe. U svakom slučaju, domaće turističke organizacije ove godine očekuju veću posećenost mestima koja već tradicionalno najviše privlače domaće turiste, kao i povećan broj stranaca koji dolazi u Srbiju.
 
- Pored planinskih centara kao što su Zlatibor i Kopaonik, kojima je posvećena veća pažnja, a koji su i prošle godine bili rasprodati, aktuelne su i novogodišnje proslave za mlade na Divčibarama i Zlatiboru. Velikoj poseti se nadamo i u Vrnjačkoj Banji, koja je prošle godine u ovo vreme bila najposećenija destinacija kada su domaći gosti u pitanju - kažu u Turističkoj organizaciji Srbije i dodaju da se nadaju većem broju stranih posetilaca iz zemalja regiona u skijaškim centrima, jer je domaća zimska ponuda posebno promovisana u saradnji sa HORES-om i Skijalištima Srbije.
 
Aleksandar Seničić, direktor asocijacije YUTA, potvrdio je da se ove godine očekuje veća poseta stranaca.
 
- Pre svega Beograd beleži rast interesovanja stranih turista za oko 15 do 20 odsto u odnosu na prošlu godinu, a prema najavama koje imamo, u celoj Srbiji očekujemo rast od 10 procenata. U prilog tome idu i najave iz četiri agencije iz Rusije, koje organizovano dovode putnike na Kopaonik, počevši od Nove godine, a već su ugovoreni čarter letovi koji će dolaziti u Niš - kaže Seničić.
 
On objašnjava da su, osim Kopaonika i Zlatibora kao najinteresantnijih destinacija u poslednjih desetak godina, posetiocima zanimljivi i Beograd, Novi Sad i Niš kao centralni gradovi sa dobrom ponudom hotela i sadržaja oko Nove godine.
 
- Očekujemo veliki broj stranaca iz Bugarske i Rumunije ka istočnoj Srbiji, odakle imamo velike najave kada su u pitanju hotel na Borskom jezeru, hoteli u Zaječaru i Negotinu, i taj trend traje već par godina. Što se tiče banja, svakako će za naše goste biti interesantna Vrnjačka Banja kao prvi banjski centar u Srbiji, a zatim i banje koje imaju dobre smeštajne kapacitete, kao što su Aranđelovac, Vrdnik, Banja Kanjiža, Ribarska banja - kaže Seničić.
 
On dodaje da su nakon par godina ponovo aktivne i takozvane kružne ture po Srbiji ili „ture iznenađenja“, koje traju dva ili više dana, a na kojima se obilaze salaši i još neki od atraktivnih turističkih sadržaja u Vojvodini.
 
U Turističkoj organizaciji Beograda kažu da je teško predvideti broj posetilaca, ali da se u prestonici za novogodišnje praznike očekuje par desetina hiljada gostiju.
 
- Prošle godine bilo je oko između 10 i 15 hiljada turista, a ove godine se nadamo i većem broju. Svakog meseca je Beograd beležio porast od oko 15 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Očekujemo goste iz inostranstva, pre svega iz zemalja okruženja, ali Nemačke, Rusije, Turske. Među pomenutim zemljama su i države u kojima smo ove godine imali aktivnu promociju Beograda kao turističke destinacije, pa će se rezultati odraziti i na broj posetilaca - najavljuju u TOB-u i dodaju da je prošle godine iznenađujuće veliki broj turista došao iz Tunisa, ali i nekih drugih dalekih destinacija, poput zemalja Latinske Amerike i Azije.

 
Najpopularnija skijališta u BiH i Bugarskoj
 
- U ovogodišnjoj ponudi su i strane destinacije, a već godinama unazad najinteresantniji su skijaški centri u neposrednoj blizini, poput Bugarske, Jahorine. Nešto manje pažnje privlače dalje skijaške destinacije u Italiji i Francuskoj, koje su popularne ali i jako skupe. I ove godine najveći broj ljudi uplatio je aranžmane u evropskim gradovima, gde su i dalje najposećeniji Budimpešta, Beč, Prag, Berlin, Atina, Solun, Rim, ili avionski aranžmani za Pariz, Barselonu i Lisabon. Prema najavama agencija, interesovanje za taj tip aranžmana je ove godine veće za oko 20 odsto - kaže Aleksandar Seničić.
 
Izvor: Danas