Kupoholičarske vesti
28.10.2014.

Super kartica može biti i platna

Platna super kartica pripada programu Master kard, izdaje je Sberbanka, koja je jedan od partnera u programu lojalnosti, a mesečna naknada za njeno korišćenje je 199 dinara. Besplatno je mogu koristiti klijenti koji u toj banci imaju otvoren tekući račun "jednostavno".
 
Platna super kartica omogućava odloženo plaćanje do 45 dana i kupovinu do 12 rata bez kamate, kao i mogućnost sakupljanja do tri puta više bodova u mreži partnera Idea, Roda, Merkator, NIS Petrol, Sberbanka, DDOR Novi Sad i Telenor. 
 
Kako za B92 kažu u Sberbanci, oni koji žele da postanu vlasnici platne super kartice ne moraju da primaju zaradu preko te banke. 
 
Za izdavanje kartice, u skladu sa tržišnom praksom na osnovu Zakona i pravila NBS-a, radi procene kreditne sposobnosti, neophodno je da korisnik Sberbanci dostavi ličnu kartu, kao i dokaz o tromesečnim primanjima (u ovom slučaju administrativnu zabranu). Banka procenjuje kreditnu sposobnost klijenata i podatke dostupne u kreditnom birou na osnovu čega donosi konačnu odluku o iznosu odobrenog kreditnog limita. 
 
Kako ističu, platna super kartica pripada grupi najprestižnijih Master kard proizvoda "world" za čije izdavanje je potrebna posebna licenca, a na tržištu Srbije jedino je poseduje Sberbanka. Kartica se može korisiti u celom svetu na svim prodajnim mestima i bankomatima koja prihvataju Master kard. 
 
Svi korisnici super kartice koji ne žele platnu super karticu, svoju postojeću super karticu mogu da nastave da koriste pod istim uslovima ko i do sada, dakle besplatno.
 
Izvor: B92