Saveti za dobru kupovinu
23.10.2014.

Evo zašto je važno da čitate deklaracije na proizvodima

Informacije o hrani i njenom uticaju na zdravlje, moraju da budu dostupne svima, a deklaracija je mesto na kome potrošač nalazi informaciju o proizvodu i služi kao pokazatelj onoga što unosimo u organizam.
 
- Deklaracija nam otkriva poreklo, namenu i sastav proizvoda i daje nam dokaz o zdravstvenoj ispravnosti hrane - kaže dr Danica Zarić, direktorka IHIS Nutricionizma čije je istraživanje pokazalo da potrošači u Srbiji ne znaju o čemu ih sve deklaracija informiše.
 
Najveći problem zdravstvene izjave na proizvodima
 
Ipak, najveći problem, koji ni ovaj pravilnik nije rešio, su zdravstvene izjave na proizvodima, koje kupce dovode u zabludu da određene namirnice leče, poboljšavaju varenje, pomažu rast kose, ubrzavaju metabolizam, otklanjaju tegobe upala. Za uređenje ovog segmenta deklarisanja, potrošači čekaju da Ministarstvo zdravlja donese poseban pravilnik o zdravstvenim izjavama.
 
Tako oni koji čitaju deklaracije znaju da u mnogim čajevima od brusnice ima svega jedan procenat ovog voća, da se breskve, šljive i jagode samo u tragovima nalaze u voćnim jogurtima i da su pojedine kesice čajeva znatno lakše od drugih. Na deklaracijama vidimo i da viršle nekih proizvođača imaju 70 odsto mesa, a drugih samo 30, ali i da se u nekim čokoladicama nalazi kikiriki u tragovima, pa bi oni koji su alergični na njega trebalo da ih izbegavaju. Oni koji boluju od visokog pritiska trebalo bi da paze na količinu soli, dok bi oni koji pate od srčanih tegoba i visokog holesterola trebalo da izbegavaju prooizvode koji sadrže nezasićene masne kiseline. 
 
- Država je u obavezi da uskladi, a proizvođači da primene nove regulative o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane do aprila 2015. godine. Tada će na proizvodima koji mogu da izazovu bilo kakvu alergijsku reakciju ili intoleranciju, alergeni biti naglašeni drugačijim fontom, stilom ili bojom pozadine, tako da se jasno razlikuju od ostalih sastojaka sa spiska - kaže Zarić. 
 
Novi pravilnik, takođe, predviđa i veliki broj upozorenja na proizvodima koji sadrže kofein, veštačke zaslađivače, biljne sterole i slične satojke koji mogu da budu loši za organizam.
 
Koliko građani Srbije čitaju deklaracije pročitakte ovde.
 
Izvor: 24 sata