Kupoholičarske vesti
30.04.2010.

Subvencionisani krediti za kupovinu računara

Subvencionisani potrošački krediti odobravaju se sa godišnjom kamatnom stopom od 7,5 odsto, na rok od tri godine i grejs periodom od godinu dana.

 

Dinkić je najavio i da će za dve nedelje Vlada usvojiti uredbu koja će omogućiti subvencionisanu kupovinu domaćih softera i dodao da na taj način Vlada želi da stimuliše domaće znanje i da samostalne zanatske radnje i firme mogu da kupuju softvere na rate od tri godine. 

 

Ministarka telekomunkacija Jasna Matić izjavila je da je važno da se telekomunikacije ukljuce u paket mera za borbu protiv krize i da se građanima i privredi omogući pristup novoj tehnologiji. Ona je navela da u Srbiji ima oko 15 domaćih proizvođača računara, najveći su Komtrejd i Pakom, a da je preko 100 proizvođaaca softvera.

 

Direktor Komtrejda Veselin Jevrosimović izjavio je da u vreme krize najviše pogođena informatička industrija, koja je pala za 22 odsto i ocenio da će ove mere Vlade Srbije da podstaknu prodaju računara. On je naveo da očekuje da će uz pomoć ove uredbe Vlade Srbije, broj prodatih računara u Srbiji ove godine biti oko 440.000. Jevrosimović je naveo da u Srbiji ima oko 850 registrovanih kompjuterskih i softverskih firmi, tako da od te industrije direktno živi oko 100.000 ljudi.