Kupoholičarske vesti
29.04.2010.

Nokia | Najavljen N8 u Srbiji!

Ovaj model biće opremljen kamerom rezolucije 12 mega piksela sa Carl Zeiss optikom, ksenonskim blicem i velikim senzorom koji je ozbiljan konkurent senozorima u kompaktnim digitalnim kamerama. Takođe, Nokia N8 nudi mogućnost snimanja video sadržaja u HD kvalitetu i njihovog editovanja pomoću intuitivnog unapred instaliranog programa. Kada ga koriste kao uređaj za zabavu, korisnici mogu uživati u HD kvalitetu videa sa Dolby Digital Plus surround kvalitetom zvuka, povezujući telefon na sistemo kućnog bioskopa. Model N8 nudi i pristup Web TV servisima koji omogućuju praćenje programa, vesti i zabavnih sadržaja na kanalima kao što su CNN, E!, Paramount i National Geographic, dok su lokalni Web TV sadržaji dostupni preko servisa Ovi Store.

Nokia_N8_boje

Društvene mreže deo su karaktera smartfona N8. Korisnici mogu osvežiti svoj status, deliti sa prijateljima podatke o lokaciji i razmenjivati fotografije, pratiti sadržaje Facebook i Twitter mreže kroz jedinstvenu aplikaciju koja je locirana na početnom ekranu. Ugovorenih sastanci, memorisani na nekoj od društvenih mreža lako se mogu prebaciti u kalendar uređaja. Nokia N8 ima instalirane i besplatne globalne Ovi Maps za pešake i vozače, navodeći korisnike do željene lokacije u više od 70 zemalja sveta.

Symbian^3 na delu

Telefon Nokia N8 pokreće Symbian^3, najnovija verzija popularnog operativnog sistema, koja donosi nekoliko većih unapređenja, uključujući podršku za pokrete poput multi-touch, flick scrolling i pinch-zoom opcije za zumiranje. Nokia N8 nudi nekoliko podesivih i prilagodljivih početnih ekrana kojima se mogu dodati aplikacije i vidžeti. Nova 2D i 3D grafička arhitektura u celini koristi Nokia N8 hardversko ubrzanje da bi omogućio brži i responsivniji korisnički interfejs. Symbian^3 platforma podiže standarde kada su u pitanju performance, nudeći napredno upravljanje memorijom koje omogućujući pokretanje više aplikacija istovremeno uz bolje multi-tasking iskustvo.

Qt za programere

Nokia N8 je prvi novi model kompanije Nokia koji će imati integrisan Qt, okruženje za programere koje olakšava njihov rad i omogućava izradu aplikacija i njenu distribuciju za Symbian i druge softverske platforme. Kompanija Nokia je učinila dostupnim i jednostavan i moćan Nokia Qt SDK, trenutno u beta verziji, kako bi korisnicima omogućila korišćenje punog potencijala Qt tehnologije.

 

Izvor: www.pcpress.info