Kupoholičarske vesti
26.04.2010.

PayPal stiže, problem carine ostaje

Ebay je najveća internet aukcijska platfora preko koje može da se kupe sve, ponekad po veoma niskim cenama. Tako, naprimer, naočare možete da kupite za nekoliko dolara, dok novi „ajfon“ košta oko 300 dolara. Takođe, na toj berzi možete da pronađete i razne raritete kao što su ploče sa potpisima velikih muzičkih zvezda.

 

Učestale internet kradje koje su iz Srbije vršene tokom 90-tih i prvih godina 21. veka dovele su do toga da naša zemlja bude na crnoj listi pojedinih servisa, zbog čega Srbije nema na listi zemalja iz kojig korisnici mogu da se registruju. Tako je kupovina preko eBay-a za sada nemoguća iz Srbije.

Jedan od glavnih razloga zašto ne možemo da naručujemo preko eBay-a je zbog toga što Srbije nema među zemljama kojima je omogućen PayPal, internet servis novčanih transakcija. Međutim, ta činjenica bi do kraja godine mogla da se promeni.

„Mi smo već neko vreme u komunikaciji sa njima. Imali su neku nedoumicu, ali smo mi to zajedno sa NBS razjasnili i napisali dopis da oni u Srbiji posluju kao na svim drugim tržištima. Sada se čeka da oni aktiviraju svoje strateško opredeljenje da dođu na nase tržište, ali kada će to biti zavisi od njih“, kaže ministarka telekomunikacija Jasna Matić.

Ipak, tu nije kraj problemima sa kupovinom preko interneta. Ako biste nešto naručili preko interneta suočićete se sa carinskim stopama. U Srbiji se ne plaća carina za robu do 20 evra, ali na sve što je skuplje od toga plaćaju se troškovi carinjenja i carinski račun, pa nešto što platite 100 dolara na internetu, kada dođe na vašu kućnu adresu, koštaće vas još najmanje toliko.

„Problematično je pitanje carinske procedure koja mora da se sprovede u svakom slučaju. Čak i da se ne plaća carina, postupak mora da se sprovede. Operatori mogu da otvore carinsku ispostavu i već su neki to i uradili tako da kupac ne mora da se bavi time, pa je taj iznos nešto malo veći“, kaže Jasna Matić.

Problemi sa carinskim stopama trebalo da nestanu primenom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju jer se vremenom ukidaju carinske stope na robu iz Evropske unije.

 

Izvor: B92.net