Kupoholičarske vesti
12.04.2010.

Otvorena nova fabrika za proizvodnju hrane za ljubimce

 

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić rekao je da mu je izuzetno drago što je italijanski investitor sproveo grinfild investiciju u Inđiji nakon što je Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza 2006. godine preporučila Farmini da otvori pogon u toj opštini.

 

"Kao ministru zaduženom za ekonomiju, posebno mi je zadovoljstvo što će 90 posto proizvodnje biti namenjeno izvozu, što znači da će Srbija imati devizne prihode od ove fabrike", rekao je Dinkić.

Naveo je da mnogi teoretičari i ekonomisti pričaju kako je potrebno promeniti model privrednog rasta Srbije ka izvozno orijentisanom i dodao da ovo predstavlja promenu tog modela u praksi, odnosno njegov početak, jer je potrebno sto takvih fabrika kako bi najveći deo prihoda Srbije bio ostvaren od izvoza.

 

"Izuzetno je važno što je veliki deo sirovina za ovu fabriku domaćeg porekla, tako da će i dobavljači imati posao. Želim puno uspeha Farmini, koja će proizvode izvoziti na evropsko, ali i rusko tržište, što im onogućava naš Ugovor o slobodnoj trgovini", rekao je Dinkić.

 

Predsednik opštine Inđija Goran Ješić rekao je da samo oni koji su radili na sprovođenju te grinfild investicije znaju koliko je bilo teško, naročito u vreme svetske ekonomske krize, ubediti nekog da potroši novac, pogotovo u Srbiji.

 

"Ministar Dinkić je bio prisutan pre četiri godine kada smo na livadi, koja je bila prazna, položili kamen temeljac za fabriku Henkel. Danas se na potezu od 14 hektara nalazi šest grinfild investicija i to je ono čime se mi ponosimo", rekao je Ješić.

 

On je kazao da je dugo rađeno na tom projektu, a Farmina i opština Inđija imali su u tome i veliku podršku Ministarstva poljoprivrede, bez kojeg ne bi mogli da budu razrešeni veliki administrativni problemi.

 

Vlasnik kompanije Farmina Anđelo Ruso zahvalio je svima koji su učestvovali u ovom projektu, a posebno građanima Inđije, za koje je rekao da su ih veoma lepo prihvatili i pružili prijateljsku podršku.

 

Izvor: Beta via Economy.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara